Krajem leta pojavila se knjiga “Putokazi savremene novosadske književne scene – Novosadski književni bedeker” (Bulevar Books, 2022) u kojoj su sabrane priče autora/autorki, njih trideset i jedan/jedna, koje za glavnu ličnost imaju Novi Sad. Korzoportal

Knjiga “Putokazi savremene novosadske književne scene – Novosadski književni bedeker” nastala je prema ideji koja se rodila u knjižari Bulevar Books kada su im iz Fondacije Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022. predložili da urade projekat po svojoj želji i na taj način budu jedan od učesnika ove prestižne manifestacije.

Za izdavača” potpisan je Milan Tripković koji za korzportal kaže da je prvobitna ideja bila znatno obimnija knjiga “u kojoj bi bili obuhvaćeni Liman, Novo naselje,  Detelinara, Najlon pijaca… i da svaki autor dobije svog ilustratora koji bi bukvalno slikom, crtežom ili fotografijom opisao priču. Na žalost, dobili smo znatno manje para, pa smo se prilagodili, a i pristigle priče su bile samo o Limanu, centru grada i Petrovaradinu. Onda smo malo imrovizovali i došli do ove knjige kojom smo prezadovoljni”. Priče prate crno bele fotografije Ksenije Vukašinović i jedne Filipa Grujića uz njegovu priču.

Kriterijum za izbor pisaca za knjigu “Putokazi savremene novosadske književne scene – Novosadski književni bedeker” bio je da autor ima već objavljeno delo, “nisam insistirao da za ovu knjigu napišu nešto novo, možda sam pogrešio, ali, eto, nisam. Tako smo dobili i nove priče, a stariji su shvatili zadatak malo ležernije pa su uglavnom reciklirali”, objašnjava uz osmeh razumevanja Milan Tripković.

Da se ne bismo pretvorili u telefonski imenik navodeći imena pisaca, samo podatak da je najmlađa zastupljena u zbirci priča Katarina Pantović (1994), a najstariji SlobodanTišma (1946).

Naslov knjige “Novosadski književni bedeker”, kao i svaki bedeker pun je suptilnih detalja i živopisnih opservacija, a vodi čitaoca ka pričama u kojima će naići na toponime Novog Sada (Žeželjev most, Futoška pijaca, Bećarac, deo grada Grbavica, Štrand…), dnevničke zabeleške s imenima naših savremenika, gradski autobus je neizbežan “…prošla je sedmica, pa dvojka…”, promišlja se o savremenom svetu i okruženju, životu, ljubavi, fantasmagorično se opisuje Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, tu je i nostalgično sećanje na detinjstvo “…idealizuješ Balzakovu, veličaš Liman…”, pominju se imena ulica u kolopletu pesničkih reči. Tri pesme su među koricama ovog književnog bedekera koje potpisuju Branislav Živanović, Vitomirka Trebovac i Đorđe Despić. Već i sama ova literarna forma uvrštena u zbirku priča govori da ona nije klasična, već je knjiga osećajnih reči, što god podrazumevali pod “osećajem” i „osećajnošću„.

Promocija, Sava Damjanov, jedan od zastupljenih autora

Da li je moguć i Novosadski književni bedeker 2? Možda i jeste. Tim pre što Tripković kaže da mu je veoma žao što u ovom izdanju nisu i odlični pisci  Milenko Bodrožić, Vladimir Tasić i Oto Horvat objašnjavajući da Bodrožić sebe ne vidi u novosadskom miljeu, iako živi u Novom Sadu, Tasić nije odgovorio na poziv, a s Horvatom je potpisan ugovor, pa je odustao. Da mu je bubica “bedekera2” u glavi jeste razmišljanje “sada bih možda drugačije radio. Pozvao bih manje pisaca i od svakog bih naručio temu, na primer ti mi napiši o ulici Zlatne grede, ti ovo, ti ono. Mislim da bi Grad Novi Sad mogao nešto slično da organizuje na primer svakih pet godina, pa da se uspostavi i nagrada. Kroz tekstove bi moglo da se opiše stanje gradskog duha, da se vidi koliko se grad menja iznutra, suštinski, ne samo vizuelno”.

Knjigu  “Putokazi savremene novosadske književne scene – Novosadski književni bedeker” uredila je Vitomirka Trebovac, dizajn je delo Srđana Đurđevića.

PROČITAJTE I: bulevar-books-knjizara-sa-tepihom/, razgovor-s-povodom-branka-parlic-ansambl-za-novu-drugu-muziku/, nova-knjiga-kakva-zenska-zenska-strana-istorije/, ugljesa-sajtinac-strastven/,  intervju-stanislav-drca-kulturni-centar-lab-prostor-slobode/

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *