U Galeriji Kulturnog centra „Karlovačka umetnička radionica“ održava se izložba „Iz ženskog ugla“ (21. maj – 19. jun 2022). Autorka, istoričarka umetnosti Jasna Jovanov odabrala je trinaest žena koje su na razne umetničke/stvaralačke načine obeležile vreme u kome su živele u Srbiji od kraja 19. veka. Korzoportal

Ko su žene koje je Jasna Jovanov odabrala da predstavi kao one koje su u 19. i početkom 20. veka menjale stereotipe odabravši profesije u kojima su bile ostvarene kao samostalne ličnosti? Pre svega „tema je nastala kao deo opšteg evropskog trenda da se izučava žensko stvaralaštvo i ženska emancipacija kroz umetnost i kreativnost“, objašnjava autorka.

Vođenje kroz izložbu, Jasna Jovanov

Trinaest žena predstavljeno je na izložbi „Iz ženskog ugla“ – sestre Ninković Milica i Anka koje su krajem 19. veka širile socijalističke ideje u Srbiji, glumica Milka Marković, operska pevačica, primadona Sultanija Cijuk Savić, slikarka Nadežda Petrović, glumica i operska pevačica Draga Spasić, fotografkinja Mara Bogdanović Rosandić, slikarka Danica Jovanović koja je zbog svojih patriotskih stavova streljana na početku Prvog svetskog rata, filozofkinja, prevoditeljka Anica Savić Rebac, slikarka Zuzana Medveđova, vajarka koja je izabrala fotografiju Kamila Ila Kofler, prva dama jugoslovenske grafike Ankica Oprešnik i Zdenka Živković koja je život posvetila restauraciji fresaka u srpskim manastirima.

Autorka izložbe „Iz ženskog uglaJasna Jovanovbrani“ svoj koncept, odabir ovih samosvojnih žena rečima „da su one na različite načine obogatile srpsku kulturu, umetnost u Srbiji i ostale zapamćene po kreativnosti, dostignućima, istovremeno po želji da naprave iskorak iz tradicionalnog načina života, da negiraju stereotipe, da se ne ponašaju kako bi se od njih očekivalo. Sledile su cilj ne obazirući se na mišljenje okoline“.

Sastavni deo izložbe „Iz ženskog ugla“ je publikacija (srpsko-engleska), mala istorijska čitanka o ženama koje su predstavljene svojim delom i stvaralaštvom. Dragoceni spisak literature može biti podsticaj novim istraživačima njihovog dela i epoha u kojima su stvarale, uz otkrivanje novih „ženskinja“ koje su prevazilazile okvir u kome su se rodile.

Izuzetna je scenografska postavka izložbe „Iz ženskog ugla“  – dizajnerka je Aleksandra Rešnjak Pešić, autor vizuelnog identiteta Veljko Damjanović. Ostvarena je saradnjom Udruženja „Češka beseda“ i Kulturnog centra „Karlovačka umetnička radionica“, a pod krovom programa „Heroine“ Novi Sad – Evropske prestonice kulture 2022.

PROČITAJTE I: zensko-oko-upotreba-parketa/, izlozba-protiv-zaborava-savka-subotic-narodna-majka/, nagradena-pesnikinja-dragica-stojanovic/, ulicom-judite-salgo/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *