Po deveti put održaće se Šekspir festival. Program je raspoređen u dva dela – od 1. do 5. jula 2022, potom u oktobru i novembru, sa po jednom predstavom, sledeći Šekspirove reči „… sem nestvarnog, ništa stvarno nije…“ Veći deo programa odvijaće se kao prethodnih godina u Vili Stanković u Čortanovcima, pod vedrim nebom. Korzoportal

 

Autor plakata: Slaviša Savić

Kako je najavio osnivač i direktor Šekspir festivala Nikita Milivojević 9. Šekspir festival, prvi put otvoriće plesna predstava. Radi se o HAMLETU u izvođenju italijanske imPerfect Dancer Company. Sledi UKROĆENA GOROPAD jedna od najčuvenijih Šekspirovih komedija (Crna Gora), ROMEO I JULIJA i druge katastrofalne ljubavi (Norveška) – pobednik je konkursa koji je prošle godine ustanovila Međunarodna mreža Šekspir festivala, a u pristupu su obradili autentične nesrećne ljubavi danas u Iraku, Siriji, Nemačkoj… čime su dokazali da „Šekspir nije pisao samo o svom vremenu, već i o našem“, naglasio je Milivojević. Predstavu prati i izložba fotografija. Kao četvrta predstava u julskom izdanju Šekspir festivala je još jedan HAMLET, ovog puta iz Hrvatske (Dubrovnik).

Drugi deo 9. Šekspir festivala je 23.oktobra kada je na programu MAKBET (Srbija), dok je za novembar predviđen svojevrsni pozorišni maraton – SABRANA DELA: SA ŠEKSPIROM ZA STOLOM (Velika Britanija). Radi se o 36 predstava, po pet će biti izvedeno svakog dana za nedelju dana i svaka će trajati 40 minuta. Jesenje izdanje održaće se u Srpskom narodnom pozorištu.

I prateći program 9. Šekspir festivala biće podeljen na julski i oktobarski – u julu će imPerfect Dancer Company održati  HAMLET RADIONICU, drugog dana biće predstavljena knjige Nikite Milivojevića „Ja ovde silazim“. U oktobru će Pozorište lektiraVladimir Jevtović“ (Beograd) srednjoškolcima u Inđiji predstaviti ROMEA I JULIJU.

Internacionalni Šekspir festival, Evropska mreža festivala je 2019. godine uvrstila na listu najznačajnijih na Starom kontinentu. Osmišljen kako bi izvođenjem predstava pod vedrim nebom na autentičan način dočarao vreme i negovao uspomenu na najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, Šekspir festival se od početka održava uz podršku Pokrajinske vlade, Opštine Inđija, Ministarstva kulture, Grada Novog Sada, UNIQA osiguranja.

Prateći program 9. Šekspir festivala

Ove godine, program Šekspir festivala najavljen je u Ateljeu vina „Šapat“ u Slankamenu, čiji ambijent nudi spokojstvo blago zatalasanih vinograda, s pogledom na Dunav.

PROČITAJTE I: sekspir-festival-najavljen-program/, kokan-mladenovic-sekspir-sonet-66/, /svetski-dan-pozorista/, zensko-oko-spijunka/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *