U Čortanovcima, u Vili Stanković Nikita Milivojević koji je na čelu ove pozorišne manifestacije, najavio je program 8. Šekspir festivala koji počinje 2. jula (2021). Korzoportal

Ovogodišnji Šekspir festival na programu ima četiri predstave, tri će biti odigrane 2, 3, i 4. jula u Vili Stanković, četvrta u oktobru u Srpskom narodnom pozorištu (sve se odnosi na 2021. godinu). Prema najava, praksa odigravanja Šekspir festivala nastaviće se tokom godine, ne samo u julu.

Glavni program

  1. jul, Piter Bruk, Tragedija Hamlet, režija Gi Pjer Kluzo (Francuska)
  2. jul, Vilijam Šekspir, Vedrana Božinović, History of mother Fuckers – Koriolan, režija Andraš Urban (Makedonija)
  3. jul, Moj Šekspir, koncept Nikita Milivojević (Srbija)

OKTOBAR, Makbet, režija Alesandro Sera (Italija)

Svake godine, ima ih sedam do sada, direktor Šekspir festival, reditelj Nikita Milivojević pozdravlja prisutne na konferenciji za novinara sa – “Drago mi je da se vidimo”. Ove godine bio je emotivniji – “Prvi put ove godine osećam i odgovornost i pravu težinu kada kažem drago mi je da se vidimo. Iza nas je užasna godina pandemije i prava je sreća da opet imamo Šekspir festival. Ponovo smo zajedno, ponovo smo u igri, ponovo smo na našem pozorišnom terenu, pa smo inspirisani Evropskim fudbalskim prvenstvom i našeg Šekspira obukli u dres sa brojem osam, što je i broj ovog festivala. Ovo je podmlađeni Šekspir, nije Ibrahimović i nalazi se u Vili Stanković, ne na stadionu“.

Prema konceptu Nikite Milivojevića treći put igra se „Moj Šekspir“ na kome sarađuje i glumac Svetozar Cvetković koji objašnjava kako svaki put osvežavaju ovu predstavu – „ Do danas ne znamo da li je ovo predstava, ali znamo da učestvuju glumci. Pored onih bez kojih se ne može, ove godine su sa nama i novi ljudi, ne bi li svima Festival učinili zanimljivijim, šekspirovski relevantnijim, sa podacioma o Šekspiru koju nisu lako dosptupni javnosti. Mlađa generacija predstaviće svoju viziju onoga što njima u današnjem vremenu lakih vrednosti na televiziji, filmu, pa i u pozorištu jeste vrednost koju znaju da poštuju i na mestu koje se zove Šekspir festival. Mislim da će biti uzbudljivi i duhoviti“.

Šekspir festival ima Prateći filmski program u Kulturnom centru Novi Sad – 5. jul, Koriolan (Coriolanus), režija Ralf Fejns (Ralph Fiennes), 6. jul, Bura (The Tempest), režija Džuli Tejmor (Julie Taymor).

PROČITAJTE I: zensko-okovise-od-igre/, /intervju-dragana-kojic-skulptura-minijatura-nagrada/, foto-esej-kada-je-bila-nevina-i-tanaka/, vikend-prica-izgled-i-realnost/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *