Izložba „Javni ilegalac“ obuhvata stvaralaštvo Miomira Grujića – Fleke, kultne ličnosti beogradske umetničke scene osamdesetih/devedesetih godina prošlog veka. Održava se u dva prostora – u Salonu Muzeja savremene umetnosti Beograd i u Remont galeriji (23. april – 21. jun 2021). U izdanju  Remont NUA objavljavljena je monografija koja je treći deo izložbe. Korzoportal. Foto: Jovo Simišić

Miomir Grujić Fleka (Šabac, 1954 – Beograd, 2003) obeležio je urbanu kulturu osamdesetih i devedesetih godina u Srbiji i pomerio mnoge granice percepcije umetničkog stvaralaštva. Pokrenuo je više inicajtiva koje su snažno uticale na razvoj urbane kulture, od kojih su najznačajnije: Klub Akademija, Radio Šišmiš i projekat Urbazona.  U časopise i novine sa kojima je sarađivao, ili ih uređivao, unosio je provokativne, angažovane tekstualne i grafičke sadržaje. Kao vizuelni umetnik uneo je na tadašnju recentnu umetničku scenu drugačiji  senzibilitet i odnos prema umetničkom stvaralaštvu.  Krajem osamdesetih, usled oštećenja vida, započinje novu performativnu i društveno angažovanu  fazu, prvenstveno realizovanu kroz autentični audio format Radija Šišmiš i pokreta Urbazona.

Stvaralaštvo Miomira Grujića – Fleke na izložbi Javni ilegalac”, u različitim medijima predstavljeno je u tri celine: u Salonu MSUB održava se multimedijalna retrospektivna izložba, u Remont galeriji su izloženi do sada neizlagani radovi – aktovi, a u izdanju Remont NUA je objavljena obimna monografija.

Zbog čega naziv izložbe “Javni ilegalac”? Miomir Grujić – Fleka često je sebe nazivao „javnim ilegalcem“ a tu sintagmu objašnjavao „da ukazuje na apsurd i izvrnuti smisao kojim je bila obeležena naša stvarnost. Svaki pokušaj pobune drugačijeg mišljenja, izazivao je neopisivo podozrenje u okruženju… Umetnik je javni ilegalac… Besmisao i apsurd, ironija i cinizam odlike su aktuelne stvarnosti, istovremeno najbolja sredstva u raskrinkavanju i borbi protiv takve stvarnosti.

Kustoskinja izložbe i urednica monografije je Darka Radosavljević Vasiljević. Izložbeni segment projekta ostvaren je u saradnji Muzeja savremene umetnosti i Remont-nezavisne umetničke asocijacije. Izložbu prati projekcija filmova.

PROČITAJTE I: multimedijalna-izlozba-ozivela-petrovaradinski-gradic/, nova-knjiga-godine-s-laurom-dijas/, veliki-ikonostasni-krst-u-srpskoj-crkvenoj-umetnosti/, casopis-dometi-dve-decenije-od-smrti-vojislava-despotova/, intervju-natasa-oparnica-vracar-vreme-da-postojimo-jedni-za-druge/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *