Multimedijalna izložba “Priče iza gradova” obuhvata gradove Rijeku, Novi Sad i Temišvar, održana je u Podgrađu Petrovaradinske Tvrđave u kreativnom centru PROSTOR (3. jun 2021) i privukla je mnogobrojnu publiku. Dokaz je da Gradić nije samo spavaonica za njegove stanovnike. Korzoportal

Kada se osmisli sadržajan kulturni program, nema dileme da li hoće ili neće novosadska publika preći preko Varadinskog mosta i kročiti u petrovaradinski Gradić. Dokaz je sinoć održana multimedijalna izložba “Priče iza gradova” u evropskom projektu Rijeka-NoviSad-Temišvar.

Na izložbi u PROSTORU , u vidu velikih štampanih stranica predstavljene su manje poznate priče iz istorije Rijeke, Novog Sada i Temišvara koje su posetioci mogli da ponesu. U ambijentu napuštenog salonskog stana priređena je fascinantna izložba fotografija i video materijala u prostorijama od soba, nekadašnjeg kuhinjskog prostora, hodnika, preko kupatila od dvadesetak kvadratnih metara (!), do stepeništa.

Još jedna poslastica u sklopu multimedijalne izložbe “Priče iza gradova” je film “Mihajlo Strogov” iz 1956, prema motivima romana “Carev glasnikŽila Verna koji je siniman u Petrovaradinu. Projekcija je održana u Spomen-domu bana Jelačića.

Prikazujući obiman istorijski materijal satkan od manje poznatih narativa Rijeke, Novog Sada, odnosno Petrovaradina i Temišvara, ovaj evropski projekat “Priče iza gradova” ne samo da postavlja osnovu za novo čitanja istorije koje je prilagođeno savremenim medijima i novoj publici, već je svojevrsni cajtgajst (nemački Zeitgeist „duh vremena“, prim. korzoportal) iz koga niču intelektualni pogledi na epohu. Shodno tome, za očekivati su i pogledi ka fantasmagoričnom Novom gradu nastalom na tragu Istorojskog grada iz srednjeg veka kakav je Gradić, Donji grad Petrovaradinske tvrđave.

Izložba “Priče iza Gradovadeo je evropskog projekta Stories Behind Cities” koji Umetnička asocijacija Inbox organizuje sa organizacijom Prostor Plus iz Rijeke, FiTT iz Rumunije i MeltingPro iz Rima, uz podršku Evropske Komisije, Grada Novog Sada i Ministarstva kulture Srbije.

PROČITAJTE I: javni-prostor-u-gradu-kultura-koriscenja/, intervju-slavica-vujovic-istrazivanje-prostora-kao-sudbina/, javni-prostori-u-raljama-privatnog-kapitala/, gradic-primopredaja-rodne-kuca-bana-jelacica/, foto-esej-gradic-java-kao-san/, podgradje-petrovaradinske-tvrdjave-price-iz-gradica/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *