Izložba „Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“ održava se u prostoru ove Zbirke (20. maj – 17. jul 2022). Predstavljena su dela sedam umetnica koja se nalaze pod krovom galerije u čijem nazivu je ime darodavca-osnivača. Korzoportal

Na izložbi  „Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“ predstavljena su likovna dela sedam umetnica – Nadežde Petrović, Lize Križanić, Zore Petrović, Leposave St. Pavlović, Ljubice Sokić, Vidosave Kovačević i Milice Zorić. Prvi put izloženi su crteži Ljubice Sokić i fotografije heroina-umetnica iz muzejskog fonda.

Retke su kolekcije u nacionalnoim i svetskim okvirima koje u sastavu imaju četvrtinu dela s potpisima žena. U zbirci Beljanskog, od ukupno 184 dela, 46 su ostvarenja sedam umetnica… Njihova dela pokazjuju afinitet kolekcionara, ali i odliku srpske moderne umetnosti koju je Ljubica Cuca Sokić istakla u razgovoru sa Miljom Milosavljević 1988. Godine. Sećajući se perioda između dva svetska rata i govoreći o stvaralaštvu žena u nacionalnoj istoriji umetnosti, ona zaključuje – ‘Uvek je kod nas bio priličan broj žena slikara, skoro da to u zapadnom svetu nema! Francuzi, koji su zaista nosili evropsko slikarstvo kroz toliko vremena – imate Viže le Bren, Suzan Valadon, Loransen – ali to je mali broj za takvu naciju. A kod nas, to je prosto, kao jedna plejada!’… „ (Milana Kvas, Katalog izložbe „Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“)

Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković

„… Konačno, ne treba zaboraviti da je Pavle Beljanski svoju kolekciju oblikovao na temelju vlastitih uvida u razuđene tokove modernizma, na procenama savremene kritike, ali i na stručnim sugestijama umetnika/umetnica sa kojima je prijateljski diskutovao. Na osnovu svog privatnog kolekcionarskog autoriteta, koji je revolucionarno odbacio binarne rodne podele, Pavle Beljanski je od privatne, napravio javnu umetničku zbirku u kojoj su umetnice posmatrane kao autonomni subjekti, a ne kao sledbenice ili muze velikih umetnika.“ (Milanka Todić, Katalog izložbe „Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“)

Foto: Marta Đarmati

Programski koncept izložbe „Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“) obogaćen je video radovima i razgovorima sa sedam savremenih umetnica koje su na razne načine vezane za Novi Sad Evropsku prestonicu kulture 2022 – Monika Sigeti, Jelena Vladušić, Jelena Janev, Jelena Kovačević Vorgučin, Milica Dukić, Bojana S. Knežević i Dragana B. Stevanović. Cilj je da se predstavi status umetnica nekada i sada, mesto umetnica iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, odnosno onih koje stvaraju danas.

Foto:  Marta Đarmati

Autorke izložbe „Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“) su Milanka Todić, Milana Kvas i Valentina Vuković. Izložba se održava u okviru programa „Heroine“ Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

PROČITAJTE I: galerija-sanu-nikola-dobrovic-pod-zastavama-modernih-pokreta/, kultura-secanja-kako-se-nekad-govorilo-u-novom-sadu/, spomen-zbirka-pavla-beljanskog-promocija-monografije-povodom-pola-veka-memorijala-umetnika/,/izlozba-lubarda-1904-1974-2017-jos-putuje, intervju-vladimir-stojanovic-istrazivac-prirode-lokalne-kulture-i-bastine/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *