Film reditelja Vladimira Perišića „Lost Country“ premijerno prikazan u Kanu, otvorio je Festival autorskog filma u Beogradu (24. novembar 2023). U Novom Sadu održana je projekcija 30. novembra uz prisustvo dela ekipe. Korzoportal

Radnju filma „Lost Country“ reditelj/scenarista Vladimir Perišić smestio je u godinu 1996. kada su se održavale studentske demonstracije u Beogradu protiv tadašnjeg režima Slobodana Miloševića. U centru priče je odnos odane majke (Jasna Đuričić) i sina (naturščik Jovan Ginić), ona je u vrhu tada vladajuće stranke koja krade rezultate izbora, on je učenik čiji drugovi učestvuju u protestima i ne primaju ga u svoje redove, jer znaju ko je njegova majka.

Vladimir Perišić

O temi filma “Lost Country” i vezama sa današnjim vremenom, reditelj Vladimir Perišić za korzoportal – “Poslednjih desetak godina ekstremna desnica vraća se u mnoge zemlje i to sam detektovao kao ono što se kod nas događalo krajem 80-ih godina 20. veka.  Odrastao sam sa sopstvenom crvenom linijom u odnosu na fašizam, u antifašističkoj tradiciji koja je, na žalost, postala propustljiva krajem osamdesetih. Kada sam otišao u Francusku da studiram, bio sam srećan što sam ponovo pronašao tu crvenu liniju kao granicu u odnosu na fašizam, a onda je i tamo crvena linija postala propustljiva. Tako da sam počeo da posmatram 90-te kao prolog 21. veka”.

Deo ekipe filma u Novom Sadu pred publikom u Areni Cineplex

Vladimir Perišić o svom procesu rada na filmu – “Izaberem glumce naturščike i godinu dana se po dva, tri puta nedeljne viđamo. Snimam ih malom kamerom, kao kad slikar pravi skice. Na osnovu onog što sam snimio menjam scenario, takođe menjam i dijaloge. To nisu probe, nikad glumcima ne dajem scenario. Oni tek kroz proces snimanja filma otkrivaju o čemu se u filmu radi. Metoda rada mimetički preslikava fiktivnu intrigu. Verujem da je svaki film dokumenatac film o sopstvenom nastajanju”.

Glavne uloge u filmu tumače Jovan Ginić, Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemer. Jovan Ginić je naturščik, četrnaestogodišnjak. Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu dobio je nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca, na Sarajevo Film Festivalu osvojio je nagradu „Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca. “Nikada ranije nisam imao kontakt s glumom. Otišao sam na kasting sa Miodragom, jer mi se učinilo interesantnim da probamo nešto novo. Sve što sam saznao o tom vremenu bilo je kroz film. Čitava ekipa se trudila da mi približi ono što se tada događalo. Jaca (Jasna Đuričić, prim. korzoportal) mi je davala savete, mnogo mi je pomogla. Zamišljao sam da je ona moja mama. Kada smo bili u Kanu sve mi je bilo nestvarno. Trebalo mi je par meseci da se resetujem. Film sam na miru pogledao tek u Sarajevu”.

Glumci naturščici u Novom Sadu, u beloj majici, stoji, Jovan Ginić

Film “Lost Country” pobuđuje ne samo reminiscencije na vreme devedesetih u Srbiji, već nelagodno zaključujemo da smo i 27 godina kasnije još uvek u izgubljenoj državi.  

PROČITAJTE I: kultura-secanja-spomenici-i-spomen-obelezja-nob-a-na-tlu-jugoslavije/, bosko-petrovic-dela-iz-fonda-muzeja-grada-novog-sada/, malo-iznad-tla-srdjan-karanovic-o-svojim-filmovima/, filmska-premijera-milos-pusic-heroji-radnicke-klase/

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *