Povodom obeležavanja manifestacije Dani evropske baštine 2022, Evropa Nostra Srbija i Delegacija Evropske unije u Srbiji ustanovili su godišnju Nagradu Evropa Nostra Srbija za lični doprinos u oblasti nasleđa „Heroji nasleđa“. Prva dobitnica je Stanka Čoban iz Bača za “Didinu kuću”. Korzoportal. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković

Stanka i Stjepan Čoban

Ovogodišnja heroina nasleđa Stanka Čoban (nagrada “Heroji nasleđa” uručena joj je 12. decembra 2022. u Beogradu) sa suprugom Stjepanom pokrenula je 2009. godine projekat “Didina kuća”, odnosno obnovu roditeljske kuće na kome predano radi do danas, čuvajući materijalno i nematerijalno kulturni nasleđe, obnavljajući ga i proširujući sadržaje koje predstavlja široj javnosti. Sve ovo radi bez podrške institucija koje se bave kulturnim nasleđem.

Stanka Čoban za korzoportal kaže – “Odvažili smo se u poznijim godinama da obnovimo moju roditeljsku kuću u Baču i da prikažemo pre svega kulturu, tradiciju i baštinu Šokaca, etničke grupe koja izumire, ali i drugih zajednica iz Vojvodine. Kuća je nameštena kao nekada kada sam bila dete. Kroz razne projekte obnavljamo sećanje na tradiciju češljanja, izradu oglavlja, odnosno ukrasa za kosu, otvaramo stare škrinje i ormane da pronađemo šokačku nošnju ili njene delove, na visokim krevetima smo poređali prekrivače-dunje, imali smo projekat  ‘Mirisi iz bakinog kuvara’, međunarodnu školu sviranja gajdi, školu zlatoveza, pokrenuli smo kovačnicu gde deca peku figurice i nose ih kući… Deca u čudu gledaju kako se nekada živelo. Dolaze nam i drugi, a kad vidim da su zainteresovani još više pričam o tradiciji Šokaca i svih onih koji su vekovima bili na ovim prostorima”.

Irina Subotić, Stanka Čoban, Emanuele Žiofre                                                                                                         Foto: FB „Didina kuća“

Predsednica Evrope Nostre Srbije Irina Subotić i žirija koji je odlučio da novoustanovljena godišnja nagrada “Heroji nasleđa” ode u ruke Stanke Čoban, rekla je na svečanosti uručenja da je “baština most kontinuitete ka budućim generacijama koje se u vremenima brzih tehničkih, tehnoloških i najšire shvaćenih naučnih promena, ili jurnjavom za novim dostignućima, uspesima i zaradama, možda nedovoljno oslanjaju na tragove prošlosti i tradiciju. To ne znači da ti tragovi ne postoje kao temelji na kojima možemo da izgrađujemo nove, bolje svetove”. Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre čestitajući lauretatkinji posebno je istakao “njen individualni doprinos održivom nasleđu, kao i aktivnu ulogu u izgradnji veza između različitih zajednica i očuvanju nasleđa u Srbiji. Srpsko kulturno nasleđe donosi neverovatnu vrednost bogatstvu i kulturnoj raznolikosti Evrope – nasleđu koje zajednički delimo”.

Govoreći o istorijskom koraku ustanovljenja Nagrade “Heroji baštine”, generalna sekretarka Evrope Nostre Sneška Kvadlih-Mihailović izdvojila je dve, od trideset nagrada za 2022. godinu koju je dodelila ova ugledna civilna organizacija – jedna je za primernu restauraciju i konzervaciju čuvene crkve Sv. Andreja u Kijevu, druga za civilnu organizaciju “Lumbhardi” (Bistrica) iz Prizrena, kao deo njihovog građanskog aktivizma u lokalnoj zajednici, za revitalizaciju bioskopa.

Sneška Kvadlih-Mihailović, Irina Subotić, Vesna Marjanović

Za nagradu “Heroji baštine” posebno je značajno što će se ona i ubuduće dodeljivati, kako je kazala generalna sekretarka Evrope Nostre Srbije Vesna Marjanović onima “koji su činili vidljive pomake u oblasti nasleđa zahvaljujući pre svega ličnoj inicijativi, entuzijazmu i posvećenosti, nezavisno, ili čak uprkos institucionalnim, ili glavnim društvenim tokovima u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa”.

Na tom putu već je Stanka Čoban iz Bača.

PROČITAJTE I: evropa-nostra-glas-kulturne-bastine-u-evropi/, dogadjaj-u-fokusu-sta-nasledje-znaci-za-nas/, bastina-slojevi-grada/, dogadaj-u-fokusu-konferencija-upotreba-bastine/, foto-esej-evropski-oskar-tvrdava-bac/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *