„Ronald Corp: Lonina pisma“, naziv je koncerta koji je održan u Novosadskoj sinagogi (5. decembar 2022). U nazivu je ime kompozitora kome su za libreto bila inspiracija porodična pisma Jevrejke Loni koja je okončala život u Aušvicu. korzoportal

Foto: Mirko Štark

Koncert „Ronald Corp: Lonina pisma“ nastao kao ciklus pesama koje je komponovao Ronald Korp na osnovu dvadesetdva pisma koje je Leoni Loni Frenkl  pisala iz Holandije svojoj porodici u Engleskoj uoči Drugog svetskog rata, ugavnom bebi-unuku Piteru „slatkom malom dečaku“ koga nikada neće videti, jer je ubijena u nacističkom logoru Aušvicu 1944. godine. Potom je slučaj umešao prste i godinama kasnije unuk Piter Lobenberg pronašao je pisma i predložio kompozitoru Ronaldu Korpu da ih muzički uobliči. Tako je nastao ciklus pesama koji je izveden u Novosadskoj sinagogi pod pokroviteljstvom Jevrejske opštine Novi Sad, u njenoj organizaciji i uz Muzičku omladinu Novog Sada.

Kako se dogodio koncert „Ronald Corp: Lonina pisma“ u Novosadskoj sinagogi? Autorka ovog projekta pijanistkinja Dina Šuklar za korzportal:  – „U novosadskoj Jevrejskoj opštini raspisali smo konkurs za akademske umetnike naše članove, sa idejom da izađemo iz uobičajenih okvira kulturnih sadržaja koje inače negujemo. Bila sam inicijatorka tog poduhvata, pa sam osećala obavezu da smislim nešto novo, naravno da ima veze sa jevrejstvom. Tragajući na internetu pronašla sam engleskog kompozitora Ronalda Korpa i njegovo delo ‘Lonina pisma’ izvedena prvi put u Londonu 2017. Odgovorio je na mejl, poslali su materijal, pisma, note i eto. Ovo je naš prvi projekat koji je drugačiji, izvan okvira koncerata klasične muzike“.

Piter Lobenberg, unuk, Ronald Korp, kompozitor

„Ronald Corp: Lonina pisma“ u Novosadskoj sinagogi opravdao je ideju Dine Šukler da privuče i netipičnu koncertnu publiku, ali je uz aktere ovog poduhvata koji su došli po pozivu Jevrejske opštine Novi Sad – Loninog unuka i kompozitora, uspela da tragično stradanje Jevreja u Drugom svetskom ratu bude predstavljeno publici kroz ličnu priču jedne osobe, što je postupak koji je sve zastupljeniji u tumačenju istorijskih događaja i ličnosti. Iako je te večeri u Novom Sadu bilo istovremeno četiri koncerta, velika sala Novosadske sinagoge bila je popunjena.

Ovo je bio besprekorni multimedijalni događaj, koncert na kome je uvodne reči izgovorio glumac Predrag Momčilović, na ekranima su reprodukovana Lonina pisma (prevod: Dina Šuklar Vizeki, Gorana Miškov) dok su odzvanjali kristalni glas mecosopranistkinje Jelene Končar, tonovi neprikosnovenog TAJJ gudačkog kvarteta i klavira za kojim je bila Dina Šukler Vizeki. Koncert za pamćenje.

PROČITAJTE I: viktorija-aladzic-arhitekti-komor-i-jakab-suboticka-arhitektura/, intervju-laslo-vegel/, kultura-secanja-djordje-m-srbulovic-lisje-zuto/, jevrejska-zajednica-u-srbiji-pre-holokausta/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *