U novosadskoj Galeriji „Prometej“ održana je promocija knjige Petra Ćurčića „Sa starih razglednica“ (Prometej, Arhiv Vojvodine, 2023) u kojoj su sabrani rukopisi njegovih istoimenih, jednočasovnih emisija koje su emitovane jedanput nedeljno na Radio Novom Sadu. (5. decembar 2023) Knjigu je priredila njegova supruga, slikarka Vera Zarić. Promociju prati izložba Ćurčićevih crteža i grafika. Korzoportal

Petar Ćurčić bio je novinar i slikar. Rođen je u Novom Sadu u kome je radio i stvarao (1938 – 2021). Široj javnost poznat je kao slikar, a ljubitelji radiofonskog zvuka pamte ga tri decenije kao svojevrsnog hroničara koji je jedanput nedeljno na Radio Novom Sadu imao autorsku emisiju „Sa starih razglednica“ u kojoj je, kopajući po arhivima, slikovito, specifičnom naracijom, osvetljavao događaje i ličnosti u Vojvodini najviše iz 19, prve polovine 20. veka, ali bi ponekad odlutao i u 18. vek.

Vera Zarić

Na promociji knjige „Sa starih razglednica“ govorili su Vera Zarić (supruga, slikarka), Vitomir Simurdić (bio je urednik u Muzičkoj redakciji RNS) i likovni kritičar Sava Stepanov. Vera Zarić je pratila nastanak rukopisa za njegove radijske emisije i seća se da je godinama „odlazio u Biblioteku Matice srpske, ali i u arhive, koristio je tekstove Vase Stajića, putopise Save Tekelije i druge sadržaje. Kada sam komponovala sadržaj knjige želela sam da budu što više različiti – o stvaranju gradova, o salašima, vašarima, knjižarama, ljudskim naravima… Vrednost emisijama davala je sjajna ekipa muzičkih urednika, snimatelja, tonaca, glumaca. Svi oni su zdušno radili zajedno od srca“.

Vitomir Simurdić, Vera Zarić, Sava Stepanov

Knjige sa emisijama Radio Novog Sada za sedamdesetčetiri godine postojanja, prenete u medij knjige mogu se sada, sa Ćurčićevom knjigom, izbrojati na tri prsta. Vitomir Simurdić istakao je na promociji da je emisija „Sa starih razglednica“ bila kultna, sa finom dramaturgijom koju je Pera osmišljavao „svojim jedinstvenim pripovedačkim tonom, povremeno u dijalogu na arhaičnom srpskom jezikom iz 18. i 19. veka sa glumcima, a pratila ju je fina muzička oprema“.

Crteži/Grafike Petra Ćurčića

Likovni kritičar Sava Stepanov rečima je osvetlio likovni rad Petra Ćurčića – „Za njega se ne može reći da je pripadao jednom stilu, vremenu, tendencijama. On je učestvovao u svim zbivanjima na autorski način kao umetnik koji je imao sopstveni svet i znao je sugestivno da ga iskaže i prikaže“.

Radovi Petra Ćurčića nalaze se u mnogim galerijama i muzejima. Sa suprugom Verom Zarić, slikarkom, poklonio je velike kolekcije Galeriji Matice srpske, Muzeju Grada Novog Sada i Muzeju Vojvodine.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *