U Muzeju Vojvodine otvorena je interdisciplinarna  izložba „Staklo“ (8. decembar 2023 – 1. april 2024). Pored predmeta iz zbirki ovog muzeja, najstariji je sedam hiljada godina, na izložbi se prati „razvojni“ put stakla kroz istoriju u svakodnevnom životu, da bi jedan deo bio posvećen vitražu i savremenoj skulpturi/instalacijama od stakla. Korzoportal

Tim na čelu sa direktorkom muzeja Tijanom Stanković Pešterac, Foto: Lidija Srebotnjak Prišić

Priča o staklu je višeslojna, a mnogi slojevi su obuhvaćeni na impresivnoj izložbi „Staklo“ u Muzeju Vojvodine, koju prate osmišljena scenografija, svetlosni i zvučni efekti, kao i muzika komponovana za ovu priliku.

Godina 2022. bila je Međunarodna godina stakla, kada je Novi Sad bio Evropska prestonica kulture, stoga je i Muzej Vojvodine imao prioritete u skladu s tom titulom, pa je izložba „Staklo“ odložena za ovu, 2023. godinu. A, prema rečima direktorke Muzeja Vojvodine Tijane Stanković Pešterac da ništa nije slučajno, ove godine je UNESKO na listu nematerijalne kulturne baštine uvrstio ručnu izradu stakla „i baš se potrefilo sa ovom našom izložbom“.

Izložba „Staklo“ ima nekoliko celina: Staklo u obrednoj i religijskoj kulturi, Staklo u svakodneviciOgledala, Staklo u privatnim/javnim prostorima, Ambalažno i medicinsko staklo, Staklo u savremenoj umetnosti – Vitraž, Skulptura.

Tijana Stanković Pešterac, direktorka muzeja i jedna iz autorskog tima – „U zbirkama Muzeja Vojvodine postoji staklo iz 1. veka p.n.e, to su staklene keltske narukvice od plavog stakla po čemu su Kelti bili čuveni. Najstariji stakleni predmet od prirodnog stakla potiče od pre sedam hiljada godina i na tome smo počeli da gradimo izložbenu priču. Jedna od njih je pričao duhovnosti, izložili smo ikone na staklu, zatim vitraž iz našeg objekta u Dunavskoj 36 u kojoj je predstavljena naša savremena istorija, koji je delo Zorana Pavlovića iz 1970. Na izložbi su našli mesto upotrebni predmeti, stakleni nakit iz naših rimskih i sarmatskih zbirki. Sarmatske perle izgledaju kao da su delo nekog današnjeg primenjenog umetnika, a nastale su u 3. i 4. veku p.n.e. Mogu se videti i odevni predmeti ukrašeni detaljima od stakla.“

Mirjana Blagojev ispred svoje instalacije, Foto: Lidija Srebotnjak Prišić

Izložba „Staklo“ u Muzeju Vojvodine primer je savremenog muzeološkog pristupa u kome mesto nalaze i savremeni autori. Mirjana Blagojev je umetnica, profesorka na novosadskoj Akademiji umetnosti, koja je za svoje izražajno sredstvo odabrala staklo (u razlilitim oblicima) kojim se bavi dvadesetak godina. Izložila je nekoliko radova, skulpture i instalacije, od kojih je jedan novi. Oni predstavljaju presek njenog rada. „Koristim staklo i ogledalo, princip kaleidoskopa se može videti u mojim radovima. Optičke osobine stakla su dobre za postizanje neke vrste perspektive koje u drugim materijalima nisu izvodljive. Da, materijal sa kojim radim jeste odraz moje ličnosti“, kaže Mirjana Blagojev.

Skulptura Mirjane Blagojev, Foto: Lidija Srebotnjak Prišić

Izložbu je otvorila Biljana Crvenković iz beogradskog Muzeja primenjene umetnosti.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *