Povodom nacionalnog jubileja stotinu pedeset godina od rođenja čuvene slikarke, Galerija savremene likovne umetnosti Niš u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije priredila je izložbu “Nadežda Petrović: Modernost i nacija”. Autori su istoričari umetnosti Lidija Merenik i Igor Borozan sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Izložba je otvorena do 5. januara 2024. godine.

Izložba Nadežda Petrović: Modernost i nacija u Umetničkom paviljonu obuhvata reprezentativni izbor od pedeset dela rodonačelnice srpske moderne umetnosti iz kolekcija četiri ustanove: Narodnog muzeja Srbije, Umetničke galerije Nadežda Petrović Čačak, Spomen – zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Na celovit i sveobuhvatan način, osmišljena u skladu sa vodećim temama i motivima,  kroz hronološko-tematske celine, daje uvid u razvoj i likovno stvaralaštvo Nadežde Petrović od njenih najranijih minhenskih dana, slika zemlje i naroda, impresionističkih epizoda i nacionalnog narativa do pariskog i ratnog perioda.

Široj javnosti Nadežda Petrović poznata je i kao jedna od osnivača Kola srpskih sestara, ratna bolničarka, jedina žena na srpskoj novčanici, istaknuta srpska umetnica bavila se likovnom kritikom, pedagoškim radom i u istoriji ostavila trag kao društveno angažovana žena otvorena za nove i napredne ideje. Provocirala je svojom umetnošću, smelošću, avangardnim pristupom, feminističkim stavovima i političkim aktivizmom, a humanost i patriotizam iskazala kao ratna bolničarka u Balkanskim i Velikom ratu. Izložba Modernost i nacija prilika je da publika slikarku upozna i kao prvu srpsku fotografkinju.

Dragocen doprinos Nadežde Petrović umetnosti i kulturi, posebno jugu Srbije jeste još jedan jubilej – šezdeset održanih saziva Likovne kolonije Sićevo. Davne 1905. u vinogradarskom selu nadomak Niša, uz velike napore, trud i zalaganje uporne i istrajne mlade umetnice, osnovana je Prva jugoslovenska umetnička kolonija, preteča današnje Sićevačke kolonije, koja se poslednjih šest decenija održava u kontinuitetu i značajna je za formiranje i bogaćenje fonda Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Tokom ne tako dugog života, jedna od najznačajnijih akterki srpske likovne scene s početka prošlog veka, stvaralaštvom i društvenim angažmanom povezala je više sredina: rodni Čačak, Minhen u kome je sticala i usavršavala slikarske veštine, Italiju i Francusku kolevke umetnosti u kulture, Niš kome je zaveštala najstariju koloniju na Balkanu i Valjevo u kome je preminula. U Srbiju s početka prošlog veka donela je moderan pristup slikastvu, modernim obeležila nacionalnu umetnost.

Izložba Nadežda Petrović: Modernost i nacija prethodno je predstavljena u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu, Muzeju savremene umjetnosti Repblike srpske u Banja Luci, Galeriji Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki i Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović u Čačku.

Oprema teksta korzoportal

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *