Posle Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Muzeja Vojvodine i Savremene galerije Zrenjanin, delo slikara Boška Petrovića osvetljeno je u Muzeju grada Novog Sada, u Zbirci strane umetnosti (12. septembar 2023). Kustoskinja je Jelena Banjac. Korzoportal

Izložba „Boško Petrović – Dela iz fonda Muzeja grada Novog Sada“ četvrta je u nizu obeležavanja veka od rođenja jednog od najvećih vojvođanskih slikara. Istovremeno, ona je podsećanje na šezdeset godina od kada je osnovana Galerija savremenih novosadskih umetnika (1963) koja je dve godine kasnije preimenovana u Zavičajnu galeriju. Za kustoskinju Jelenu Banjac prethodne izložbe su „olakšavajuća“ okolnost, jer je publika imala priliku da se upozna sa njegovim kolažima (MSUV) i skicama za velika dela (Muzej Vojvodine), a sada ima priliku da proširi saznanja na izložbi iz kolekcije Muzeja grada Novog Sada „koja je i znak zahvalnosti Boškovoj kćerki Višnji Petrović koja nam je poklonila njegovih devet velikih slika. Tri od njih su Kreveti na sprat, jedna je iz ciklusa Ljudi, iz 1955. godine koje je radio samo tih godina i manje su poznate“.

Kreveti na sprat, 1958.

Kustoskinja Jelena Banjac navodi za korzoportal da je od tridsetdevet dela Boška Petrovića koliko ih je u Zavičajnoj galeriji Muzeja grada Novog Sada, izloženo tridesetsedam iz raznih umetnikovih faza stvaralaštva, ulja na platnu, papiru, lesonitu i kartonu, tempere, kolaži. „Najpoznatiji su kreveti na sprat kojima se bavio više od dve decenije i realizovao ih u različitim tehnikama Izložili smo i svih devet tapiserija koje poseduje Muzej što je najveća zbirka Petrovićevih tapiserija. U Ateljeu 61 otkali su ih osamdeset, ali se u zbirci čuva svega osam“.

Jelena Banjac o svom istraživačkom radu za izložbu „Boško Petrović – Dela iz fonda Muzeja grada Novog Sada – „Bila sam oduševljena što sam dobila priliku da u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića pogledam album – hemeroteku Boška Petrovića koji je njegova kćerka Višnja poklonila. To je sedam velikih, ukoričenih svezaka. U njima su isečci iz novina, kritike, najave izložbi, pozivnice, katalozi, fotografije ateljea i porodične, neformalnih drušenja. Sve u svemu, detaljan pregled njegovog profesionalnog umetničkog rada od najranijih dana. Tako sam ga, pored njegovih dela za koja sam znala i ranije, sada upoznala i kao ličnost. Za katalog izložbe sam subjektivno izabrala crtice iz njegovog života, ono što je meni bilo nepoznato ili što  mi se činilo da će biti zanimljivo i drugima. Posebno mi je drag tekst Miroslava Antića Kako raste trava. Niz intervjua koje sam pročitala bili su mi veoma zanimljivi, kako zbog novinarskih pitanja, tako i zbog Boškovih odgovora“.

Za svakog istraživača dragoceno je kada otkriju podatke koji su im do tada bili nepoznati. Za Jelenu Banjac jedan od takvih je prijateljstvo Boška Petrovića sa klasikom naivne umetnosti, samoukim novosadskim slikarom Feješ Emerikom – „Bilo mi je interesantno što je sačuvao jedino njegovu novogodišnju čestitku iz 1956. godine, kao i novinske članke povodom Feješove smrti. To su jedini tekstovi takve vrste koje je slikar ima u svom albumu – hemeroteci, iz čega zaključujem da su bili bliski“.

Obiman katalog – knjiga, uz brojne prateće fotografije, sastoji se uz Uvodnu reč kustoskinje, od poglavlja: Kritičari i prijatelji o ličnosti slikara, Iz biografije Boška Petrovića (od školovanja, umetničkih početaka, njegovih inicijativa za osnivanje umetničkih kolonija u Vojvodini/umetničkih ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi/radionice tapiserija Ateljea 61/Galerije savremenih novosadskih umetnika, preko njegovih razmišljanja o egzistenciji umetnika u društvu, protestu novosadskih umetnika protiv monopola i privilegija pojedinaca, do njegovog pedagoškog rada, aktivnostima u strukovnim udruženjima i nagradama), Dela Boška Petrovića u fondu Muzeja grada Novog Sada, Zaključak, Katalog dela Boška Petrovića u fondu Muzeja grada Novog Sada, Samostalne izložbe Boška Petrovića i Grupne izložbe Boška Petrovića. Deo teksta preveden je na engleski jezik.

Deo postavke na izložbi „Boško Petrović – Dela iz fonda Muzeja grada Novog Sada“ je i film  autora Filipa Markovinovića realizovan povodom izložbe „Boško Petrović: skice za velika dela“ u Muzeju Vojvodine.

PROČITAJTE I: muzej-vojvodine-bosko-petrovic-skice-za-velika-dela/, poklon-izlozba-bosko-petrovic-1922-1982-umetnicki-radovi/, savremena-galerija-zrenjanin-slike-i-kolazi-boska-petrovica/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *