Saradnjom Francuskog instituta u Srbiji i grada Pančeva nastao je Nova Festival stripa kao ostvaranje ideje Saše Rakezića (alias Aleksandar Zograf) koju sledi i mlađa generacija. Otvoren je 5. oktobra (2023), da bi 14.oktobra sledile četiri tematske izložbe uz prateće događaje. Sve se odigrava u Galeriji Bate Mihajlovića. Tekst preuzet sa Portala 013 info, Pančevo.

Na otvaranju 9. Nova Festivala u Galeriji Bate Mihajlovića predstavili su se radovima Boris Stanić i Madlen Pereire kao učesnici ukrštenih rezidencija u Francuskoj, odnosno Srbiji. Koordinator na projektima umetnosti i kulture Francuskog instituta u Srbiji Branislav Glumac rekao je –  “Ono što se dešava u Pančevu na polju stripa je apsolutno fantastično. Mislim da je Pančevo centar alternativnog stripa u Srbiji”.

Foto: Aleksandar Stojković

Ono što sledi na 9. Nova Festivalu posvećenom savremenom stripu 14. oktobra u Galeriji Bate Mihailovića, biće otvorene četiri izložbe, uz promociju strip antologije „Kod kuće“, mini sajam strip izdavača i matine strip-žurku.

Program počinje otvaranjem internacionalne izložbe stripa i ilustracije „Ostrvo ljubavi“, u okviru koje će svoje radove izložiti više od pedeset strip stvaralaca iz sveta, po pozivu selektora Jane Adamović (Yana) i Saše Rakezića (Aleksandar Zograf).  Zastupljeni su radovi Igora Kordeja, Eve Hilhorst, Alize De Pen, Leopolda Pridona, Mirjane Mišlov i Tjerija Gitara, Harukičija… Izložba je inspirisana životom i radom  Nadežde Petrović, srpske slikarke i aktivistkinje čija se 150. godišnjica rođenja obeležava ove godine u okviru UNESKO kalendara važnih jubileja u kulturi i umetnosti. Naziv ovogodišnjeg izdanja je i naziv jedne od poznatih Nadeždinih slika (ulje na platnu, 1907-1908. godina).

Publika će biti u prilici da pogleda i radove strip autora/ki nastale u okviru izložbe „Kod kuće“, strip kolektiva Stripotetke. Ova izložba predstaviće radove iz istoimene antologije stripova koju izdaje Besna Kobila. Izložba i antologija bave se temom rada od kuće i problemima koji nastaju kada se granice između rada od kuće i rada u kući izgube. Kroz ove ilustrovane priče autorke Ana Milojković Omi, Ana Petrović, Biljana Mihajlović, Danica Jevđović, Dragana Radanović, Iva Atoski, Ivana Filipović, Jana Adamović, Jelena Đorđević, Lea Embeli i Selena Danilović su se povezale i pokrenule različite teme kao što su feminizam, rodna ravnopravnost na poslu i u životu, te izazovi prilikom rada u kulturi i u polju stripa.

Dobrosav Bob Živković

Izložba „Rani austrijski strip i ilustracija“ autora Nikolasa Dostala i Ivana Petrovića, nastala u partnerstvu sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu, jedan je od prvih iskoraka u pravcu sagledavanja  početaka austrijske strip – produkcije. Na Nova Festivalu prvi put su objedinjeni radovi crtača srpskog porekla, rođenog u Beču – Josefa Danilowtza (1877–1945), izvorno objavljivani u Austriji i Srbiji.

Publika će moći da pogleda i radove nastale u okviru projekta „Present Past“ Gete instituta u Beogradu. Cilj ovog projekta je da kroz različite umetničke formate dublje razmotri kulturni – političke odnose susednih država nekadašnje Jugoslavije. Kroz niz umetničkih reakcija na temu sadašnjosti i prošlosti, projekat stvara lančanu reakciju i inspiriše umetnike iz regiona. Na Nova Festivalu će biti izloženi stripovi Ane Petrović, Borisa Stanića, Dragane Kuprešanin, kao i zajednički rad Danila Miloševa Wostoka i Zlate Vojnić Kortmiš (Zlata VK).

Prvi put u Pančevu biće organizovan mini – sajam strip izdavača, u okviru kojeg će svoja strip izdanja predstaviti izdavačke kuće Komiko, System Comics, Besna kobila, Darkwood, Makondo, Beli put i Lokomotiva.

Na otvaranju ovog programa 9. Nova Festivala će biti i specijalni gosti, dosadašnji učesnici programa Ukrštene strip rezidencije Srbije i FrancuskeDragana Radanović, Ilija Jakovljević, Anđela Janković, Leopold Pridon, Madlen Pereira i Boris Stanić, kao i učesnici projekta Remix Comix podržanog od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije – Vuk Palibrk, Lucie Lučanska, Andrej Štular i Lidija Krnjajić. Tokom ovog programa, u okviru matine strip – žurke, muziku će puštati DJ Aneri / Irena Ljubanović, uz Cocktail party powered by Heineken Srbija.

Organizator Nova Festivala je KomunikArt.

Oprema teksta korzoportal

PROČITAJTE I: pancevo-7-nova-festival-posvecen-jozefu-bojsu/, aleksandar-zograf-suboticka-secesija-u-stripu/, zograf-prvih-30-godina/,pancevo-autorski-i-alternativni-strip/,intervju-boris-stanic-od-stripa-do-grafickog-romana/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *