Ove godine NOVA festival posvećen je stvaralaštvu Jozefa Bojsa. Održava se u Galeriji Bate Mihailovića od 5. do 15. oktobra 2021. Piše: Jovana Svirac. Foto: Aleksandar Stojković. Delovi teksta preneti sa portala Pančevo.city

Ovogodišnji NOVA festival čini impozantna i nesvakidašnja strip-izložba. Velika inspiracija umetnicima različitih senzibiliteta bio je nemački stvaralac Jozef Bojs, čija se stogodišnjica rođenja obeležava ove godine. Autori i autorke različitih generacija imali su mogućnost da kroz analizu Bojsovog stvaralaštva i istraživanje teme modeluju strip na autentične načine.

Sedmi NOVA festival je drugo korona-izdanje, što znači da su svi radili u nezavidnim uslovima. Međutim, Jana Adamović, koselektorka ovogodišnjeg festivala, procenila je da su svi bili na visini zadatka i da je pred posetiocima izuzetna izložba oblikovana iz četiri segmenta –“Jedan od posebnih segmenata festivala, Comix Together, koncipirali smo kroz radionicu. Pozvali smo šest izuzetnih umetnika, te su oni uz pomoć  stručnog saradnika Stevana Vukovića, istoričara umetnosti koji je specijalizovan za stvaralaštvo Jozefa Bojsa, istraživali život i rad ovog velikog umetnika, a potom su sve to što su naučili i saznali sintetisali u pisanju eseja i stvaranju kratkih stripova”.

Postavka Comix Together objedinila je dela Dragane Kuprešanin, Marije Đeranović, Ive Atoski, Milana Simića, Vladimira Palibrk, Danila Miloševa Wostoka i Zlate Vojnić Kortmiš. Ona je nastala na osnovu uočenih antinomijskih parova, iščitanih iz Bojsovih radova. U stripovima poznatih umetnika i umetnica sukobljavaju se mitsko i intelektualizovano, predmet i proces, haos i forma, priroda i ljudski svet, žrtva i pobednik, pripadanje i emancipacija, a u središtu čitave izložbe, pa i interpretacije Bojsove biografije, nalazi se umetnik-heroj, te i promišljanje postavke sveta stvorene na osnovnu lične vizije umetnika. Kako je koselektor Stevan Vuković primetio, a na čemu je Danilo Milošev bazirao svoj izraz, autentični mit sadrži mnogo više istine nego običan, svakodnevni život.

Moć umetnosti

Kroz svako novo izdanje NOVA festivala otkrivamo šta strip može da uradi. Može da govori o jednoj od najuticajnijih i najznačajnijih ličnosti sveta umetnosti – Jozefu Bojsu. Videli smo kako strip autori reaguju na njegov rad, na ličnost i na uticaj koji je ostvario tokom druge polovine dvedesetog veka na čitavu umetničku scenu. Priličan broj umetnika učestvovao je u segmentu pod nazivom Art Power, koji je takođe posvećen Bojsu, i to je šarolik pogled iz potpuno različitih uglova. Strip crtači iz Srbije i Hrvatske i gost iz Italije, pokušali su da iz svog ugla ispričaju kakva je ta moć” – kazao je Aleksandar Zograf.

U okviru tog segmenta NOVA festivala predstavilo je svoje radove 26 autora i autorki. Među onima kojima je Bojsovo stvaralaštvo bilo inspiracija nalaze se Aleksa Gajić, Bojan Mitrović, Bojan Zavišin, Darko Dacović, Darko Grkinić, Darko Macan, Filip Karan, Frances Lewtas, Igor Kordej, Ilija Jakovljević, Ivan Marušić, Ivana Armanini, Larisa Ackov, Lea Embeli, Lea Kralj Jager, Marina Veselinović, Mihaela Erceg, Milan Pavlović, Radovan Vukasović, Saša Stojanović, Sonja Gašperov, Srđa Dragović, Thierry Guitard, Uroš Maksimović, Valentina Briški i Vladan Nikolić.

Svet u oblacima

Aleksandar Zograf je na otvaranju predstavio posetiocima i gostujuću izložbu Svet u oblacima, koja je plod značajne saradnje između Francuskog instituta u Beogradu i naše strip scene. Objasnio je da su kroz seriju panela želeli otvoreno da govore široj publici o vezama koje postoje između srpskog i francuskog stripa od tridesetih godina prošlog veka do današnjeg dana. On je naglasio da ne samo što je francuska scena kao jedna od najrazvijenijih u svetu uticala na naše autore decenijama nego su i naši autori bili prisutni na tlu Francuske.

Posetiocima je kroz celine (Početak svih doba, Zlatno doba, Doba heroja i Savremeno doba) prikazana kratka istorija jugoslovenskog stripa. Svaka celina na duhovit način, prilagođen i deci i odraslima, dočarava određene trendove i predstavlja međusobni uticaj francuskog i srpskog stripa. Raskošni dizajn izložbe, za koji je bila zadužena strip autorka Žoana Markade-Mo, menja se u skladu sa epohom koju elementi izložbe predstavljaju.

Posetioce NOVA festivala pozdravio je i direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere. Podsetio je prisutne na činjenicu da Francuska i Srbija imaju snažnu tradiciju devete umetnosti, i da te veze postoje između dveju zemalja oduvek. On je dodao da je putujuća izložba Svet u oblacima nastala na inicijativu Francuskog instituta u Srbiji u cilju podrške i promovisanja stripa širom zemlje.

Ukrštene rezidencije – drugi put

Poslednji segment NOVA festivala plod je programa Ukrštene rezidencije i želje organizatora da nastave da prožimaju francusku i srpsku strip scenu na nove i drugačije načine. O programu i saradnji dveju zemalja govorila je Katrin Fodri, ataše za kulturu Ambasade Francuske u Srbiji istakavši da su Ukrštene rezidencije važan alat u pogledu saradnje Francuske i Srbije, a naročito od potpisivanja međudržavnog  sporazuma između Grada Pančeva, Francuskog instituta u Srbiji, Međunarodnog centra za strip u Angulemu i Agencije KomunikArt. Ukrštene rezidencije odvele su Pančevca Dimitrija Jakovljevića u Angulem, dok mlada francuska umetnica Kler Bro stiže u Pančevo na mesečni rezidencijalni boravak. Publika će moći će da vidi radove oba autora nastalih pre rezidencija, ali i radove onih koji su ušli u uži krug konkursa. Biće predstavljeni i stripovi sa kojima su konkurisali Adrijen Demon i Benoa Gijom iz Francuske, kao i Lee Embeli i Sofije Pašalić iz Srbije.

NOVA festival organizuje Agencija KomunikArt uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančevo.

Oprema teksta korzoportal

PROČITAJTE I: zlatko-uzelac-barokni-grad-tvrdava-pancevo/,  marina-pavlovic-skulpture-kao-toponimi-beograda-ivan-mestrovic/, aleksandar-zograf-suboticka-secesija-u-stripu/, vikend-prica-hotel-central/, ko-je-rekao-pesma-iscekujuci-varvare/, intervju-boris-stanic-od-stripa-do-grafickog-romana/, vikend-prica-volim-da-gledam-slike-gven-stefani/

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *