btf

U Savremenoj galeriji Subotica održava se izložba umetnika Janoša Tarka (Novi Sad, 1980 – živi u Novom Sadu) „Forme koje seku život“ (17. septembar – 16. oktobar 2021). Foto: Miroslav Pestelek/Mihajlo Plankoš. Korzoportal

Umetnik i njegovo delo

Janoš Tarko o svojoj prvoj samostalnoj izložbi na kojoj je obuhvaćeno njegovo stvaralaštvo od završetka novosadske Akademiji umetnosti za korzoportal pojašnjava koncept – „Ovo je moja najveća izložba, retrospektivna, jer obuhvata ono što sam radio poslednjih dvadesetak godina od 2006. i prvih ekspresivnih radova do danas. U sedam galerijskih prostorija radovi su izloženi hronološki, prvo najnoviji akrili na platnu, asamblaži, zatim smešno ironični crteži, pa kolaži i koloristički  radovi intenzivnih boja po kojima sam najprepoznatljivi, a na kraju su radovi nastajali posle Akademije, oni su ekspresivni,  gestovnog karaktera”.

Foto: Mihajlo Plankoš

Naslov izložbe Janoša Tarka “Forme koje seku život pojašnjava njen kustos Miroslav Jovančić – “Ponekad, seče grubo, oštro krvavo, a ponekad reže fino i nežno koristeći liriku. Reč je o umetniku čije vreme tek dolazi”. A sam umetnik kaže da je naziv izložbe deo njegove rečenice, odnosno haiku poezije, kojom opisuje svoj novi serijal slika u kojima su “forme jake, sirove, iskrene”.

Janoš Tarko čija izložba traje u Savremenoj galerija Subotica ne pretenduje da je novi pesnik haiku poezije, on je njen sledbenik u smislu čistote i jednostavnosti izraza kome teži u slikarstvu i što mu je najvažnije u novim radovima koji se “dosta razlikuju od prethodnih. Pojednostavio sam formu, poetika je drugačija, prečišćavam samoga sebe. je to odraz ovog vremena, praznine u kojoj živimo. Ove slike nastajale su pre tri godine kada na pandemiju nismo pomišljali, to je moje vizionarstvo u formi slikarstva – beline, crni plošni odnosi formi, otuđenost. Sve to odražava vreme u kome živimo. Taj serijal ću nastaviti”.

 

Ništavilo, 2021, akril na platnu                                                                           

 Tamo negde/Granica ne postoji/ Sve je svetlije od belog

Izložbu Janoša Tarka Forme koje seku životprati bogat katalog u kome je tekst napisao kustos u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine Nebojša Milenković.

PROČITAJTE I: zensko-oko-orijent-u-backoj/, leto-u-vrtu-galerija-vladimir-dimovski-vizuelna-kultura-i-ideologija/, foto-esej-nekoliko-bezvremenih-dana/, poezija-radmila-petrovic-ako-je-ljubav-onda-je-ljubav/, aya-sofya-%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1/, poezija-dusko-domanovic-ogledalo/, andras-urban-nedostaje-nam-odgovornost/

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *