Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) počinju u sinagogi nastupom Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod vođstvom Aleksandra Markovića i solo violiniste Romana Simovića. Uz osam najavljenih programa, Muzička omladina Novog Sada pretvorila je Novi Sad u grad zvuka umetničke muzike od 21. do 28. oktobra 2021. Korzoportal.

Foto: Srđan Pabllo Doroški

Muzikom ocrtavajući značajne jubileje i globalna društvena kretanja, ovogodišnji NOMUS ide tragom migracija onih koji početkom 21. veka što prinudno, dobrovoljno, što prinudno traže kvalitetniji život. Već vizuelni identitet NOMUS-a čiji je autor Atila Kapitanji, a to su krila, nagoveštava mogućnost izbora.

Programska saradnica NOMUS-a Mia Doroški Antonić kaže za korzoportal da „muzička krila NOMUS-a označavaju slobodu, uzvišenost, nepodmitljivost, jer muzika iznad svih umetnosti spaja nespojivo, udaljene predele, kulture, nacionalnosti, vere”. Pritom je skrenula pažnju na programe koji donose ukrštanja melodija, ritmova kao što je na primer nastup gostiju iz Italije “Soqquadro Italiano” pod motom “Kada muzika nema granice”. U istom kontekstu navodi nastup gostiju iz Jermenije “Naghash Ensemble” sa programom pod nazivom “Pesme iz izgnanstva”.

Mia Doroški Antonić

Ovogodišnji NOMUS obeležava i 230 godina od smrti genijalnog muzičkog stvaraoca Mocarta. Završni program (28. oktobra) je nastup Hora i Simfonijskog orkestra radio Televizije Srbije pod vođstvom Bojana Suđića. Izvešće jedno od najčuvenijih muzičkih dela na svetu, Mocartov “Rekvijem”. Mia Doroški Antonić podsećajući na Mocartovu nestalnu prirodu i njegovo stalno traganje za boljim, sigurnijim mestom koje nije pronašao, te je umro u bedi, setno izgovara – “Mocart je možda imao nevidljiva krila”. Svaki od osam NOMUS-ovih programa ima specifične vrednosti, imaće svoju publiku, a kreirani su s namerom da privuku još više mladu publiku čije prisutvo uočavaju i sami umetnici sa bine, deleći to mišljenje sa organizatorima.

O NOMUS-u 2021, umetnička direktorka Marija Adamov piše – „… I ovog oktobra, kao mi nekada u svojim prvim danima, NOMUS će (već drugi put zbog pandemije izmešten iz aprila) proslavljanjem svog rođendana, sada 41, započeti petu deceniju, pripremajući teritoriju za nova koncertna iskustva, nesvakidašnje programe i originalnu muziku kakvu nikada nije plasirao, ali čuvajući i višedecenijsku tradiciju…“.

Svi koncerti održavaće se u sinagogi, a Barcelona Flameco Balet u Srpskom narodnom pozorištu.

PROČITAJTE I: nomus-2019-spoj-tradicije-i-savremenosti/, nomus-016-ako-kanis-pobjediti-ne-smijes-izgubiti/, intervju-milan-radulovic-jesko-nedostaje-mi-zamor-publike-uoci-koncerta/, foto-esej-spomenar/, novi-koncertni-klavir-u-novom-sadu-koncert/, caplin-premoscuje-granice-filmharmonija/, covek-muzike-i-mira-daniel-barenboim-pijanista-i-dirigent/

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *