Sećanje na leto pre desetak godina, tada je napisan tekst – Žensko oko, epizoda «Celulit na rukama». Piše: Bojana Karavidić. Foto: Izložba «Nagoveštaji», Jozef Klaćik, SULUV

Super su se uredile fensi ženske.

Sve se vidi kao na sjajnoj tacni kada se razmile po plažama i bazenima – iz butina isisan celulit, silikoni ubrizgani u sisiće, iz stomaka izvučeno salo, obrazi zategnuti  botoksom, kosa produžena zalepljenim veštačkim pramenovima, o nasađenim noktima da ne pišem, kao ni o cirkonima u zubu jedinici, na nozdrvi, jeziku, ne znam da li je provaljeni pubis kao jedno od najskrivenijh mesta ženskog tela kao i guza. Ova potonja spakovana je u tanga gaćice.

Fensi ženske se ne kupaju u reci, moru, bazenu kao se ne bi istopile. One ponosno šetaju bezdlako, solarijumski «sređeno» telo, zagušujuće namirisano aromama nepoznatog porekla uvek nadomak velikih očekivanja. Dok autentični bogataši (štogod to značilo) pronalazi prirodu i zdravlje, njima sitnuriji ostaju njihove polovne naprave za lažne živote ovenčane estetskim prepravkama kratkog veka.

Ne znaju devojke i mlade žene da estetska dela koje im je napravio viđeni hirurg plastičar posmatra Okata Lija ne bi li otkrila prevaru i potvrdila tvrdnju da  savršenstvo ne postoji osim u slepoj, nesrećnoj ljubavi.

Devojke i mlade žene u želji za prepravkama butina, lica, sisa i naslaga sala na stomaku i dupetu, zaboravile su da intervenišu na rukama, u delu od ramena do lakta. To je deo tela na kome se često pojavljuju grudvice – zgrušano masno tkivo. Zbog toga deluju nedovršeno i tužnjikavo sa svim skupo plaćenim multipleks intervencijama na telu.

Zašto su Žaklina Kenedi i Odri Hepbern insistirale kod svojih stilista na maloj haljini bilo koje boje bez rukava?! Zato šta taj otkriveni deo, nadlaktice, prikazuje njihovu urođenu ženstvenost, otmenost koja se ne može kupiti ni jednom prepravkom plastičnog hirurga. I niko na svetu nikada neće biti kao njih dve ma koliko uložio u prepravke svog tela. Zaboravila sam na Mariju Kalas, treću divu sveta, iako se borila sa celulitom i viškom kilograma celog veka. Njen celulit je damski.

Celulit na rukama“ je metafora za sve koji zamišljaju da su ono što nisu. „Celulit na rukama“ može se videti na iscrtanoj obrvi neke ministarke, na noktima sa iskrzanim crvenim lakom ugledne i bogate novosadske doktorke koja se na izložbi prikazala sa voštanom satenskom mašnom u kosi.  „Celululit na rukama“ nećemo videti kod univerzitetske profesorke s osmehom Katrin Denev iako ima višak kilograma i mnogo godina upisanih u krštenicu. Ni moj komšija  koji više od decenije godina nije kročio iz Novog Sada nema „celulit na rukama“, roker je kao upravo pristigao sa Džegerovog stejdža. Takav se rodio. On je paradigma mog života u životu «bez celulita na rukama».

PROČITAJTE I: izlozba-vlaho-bukovac-slikarstvo-neprolazne-lepote/, poezija-rastko-petrovic-tamna-eva/foto-esej-valjevo-u-prolazu/tekst-u-fokusu-suncica-lambic-fenjcev-jugoslovenski-umetnicki-prostor-i-umetnicka-kolonija-ecka/foto-esej-bakini-recepti-za-unuku-milicu-da-si-mi-ziva-i-zdrava/vikend-prica-sopstvena-bunda/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *