U Narodnom muzeju Pančevo  otvorena je  izložba (4 – 22. februar 2020) radova pet finalista novoosnovanog Fonda za mlade umetnike čiji je inicijator Pančevac,  slikar Vuk Vučković. Pobednica je Lea Embeli koja je na inovativan, interesantan način prikazala seriju muških aktova koji su inače retki kao tema u likovnoj umetnosti. Za korzoportal govori Vuk Vučković. Piše/Foto: Snežana Baralić Bošnjak  

Finalisti prvog novoosnovanog Fonda za mlade umetnike su Aleksandar Veljković, Dunja Glavinić, Jasmina Baltić, Lea Embeli i Uroš Predić. Ovaj Fond osnovao je pančevački likovni umetnik Vuk VučkovićKorzoportal: Šta te je motivisalo da odlučiš i sredstva koja si dobio kao priznanje za svoju umetničku praksu od Grada Pančeva, usmeriš ka mladim i talentovanim umetnicima?

Vuk Vučković: O osnivanju nagradnog Fonda za mlade umetnike razmišljam već duže vreme. Imao sam čast i sreću da sam više puta nagrađivan za svoj rad, a poneke od tih nagrada su imale i novčani deo. Svestan sam koliko su one doprinele razvoju moje karijere. Nažalost, nove inicijative ne nastaju, a stare se gase ili im je budućnost neizvesna, pa mladim umetnicima ostaje sve uži prostor gde mogu biti primećeni i pohvaljeni. Želim da uzvratim pomoć koja je i meni bila pružena na početku. Krajem prošle godine od strane grada Pančeva dodeljena Novembarska nagrada. Izuzetno me je obradovala čast koja mi je na taj način ukazana i momentalno sam odlučio da njen novčani deo na neki način vratim našim sugrađanima, to jest, iskoristim ga za osnivanje Fonda za mlade umetnike. Osim što ova nagrada ima novčani deo, želim da ona podstakne mlade umetnike iz Pančeva da stvaraju. Želim da ih ohrabrim da radove šalju na konkurse i da daju sve od sebe da bi bili prisutni na javnoj sceni.

Prvonagrađeni rad, autorka Lea Embeli

Korzoportal: Kakav je tvoj stav o umetnicima koji su se javili na tvoj pozivni konkurs Fonda za mlade umetnike?

Vuk Vučković: Na konkurs je stiglo sedamnaest prijava, a mogli su da se prijavi svi zainteresovani koji su rođeni ili žive na teritoriji Pančeva i imaju od 18 do 28 godina. Prijave su slate u elektronskoj formi i na osnovu njih odabrali smo pet finalista. Posebno je cenjen lični umetnički izraz, inovativnost, estetske vrednosti, tema, savremenost, ali i profesinalni pristup. Konačnu  ocenu o izboru pobednika konkursa doneli smo tek nakon uživog susreta sa radovima, gde se mogao videti kvalitet poteza, teksture, materijal na kome su radovi izvedeni i svi oni detalji zbog kojih  je odlazak u muzeje, galerije i atelje nezamenjivo iskustvo za svakog ljubitelja umetnosti. Teško je odabrati jednog pobednika, kada si svestan truda kandidata, ali utešno je to što ćemo ovaj konkurs organizovati i naredne godine, tako da se nadam novim radovima naših finalista. Smatram da su svi kandidati vredni pažnje i da je celokupna izložba kvalitetna i raznovrsna.

Žiri: Vuk Vučković, Iva Vučković Lujanski.

PROČITAJTE I: probudjeni-grad-podgradje-petrovaradinske-tvrdjave, tekst-u-foksu-gordana-stojakovic-prevodi-koji-nam-nedostaju, vikend-prica-pet-dana-na-otvorenom-moru, ulicom-judite-salgo, intervju-velid-dekic

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *