Brus Holand Rodžers (1958), američki pisac, jedan je od najznačajnijih svetskih autora fleš fikcije. Dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada za ovaj žanr, uključujući dve nagrade World Fantasy i Pushcart Prize. Kao profesor kreativnog pisanja predavao je u Grčkoj, Portugaliji, Finskoj, Danskoj, Mađarskoj. Živi u Judžinu u državi Oregon. (Izvor: Flash Fiction Online, 2010). Vikend priča u drugačijoj formi. Prevela: Dragana Mijević. Foto: korzoportal

arsenal 1

Prva priča

Napustio je selo svog rođenja, pregazio planine, prešao mora, video velike gradove, naučio po koju reč na desetak jezika, sretao one sa vrha i sa dna, i vratio se nakon dugo godina lutanja u selo svog rođenja, gde je do kraja života čeznuo za svojim selom onakvim kakvo beše kad ga je napustio.

Druga priča

Provodila je dane čitajući knjige o bolestima koje nije imala sve dok od naprezanja očiju nije oslepela.

Treća priča

U bolnici polako je počela da se priseća lica i imena prijatelja koji su dolazili u posetu, svojih omiljenih boja, automobila koji je vozila u trenutku nesreće, i toga da je nekad bila muško.

Četvrta priča

„Idem po mleko“, rekao je ženi, a na putu do prodavnice i natrag mimoilazio je omladinu koja je govorila neke njemu nepoznate reči, te pomisli da, kako biva stariji, sve se, pa i jezik, menja sve brže i brže, a kada reče ženi: „Doneo sam mleko“, ona reče: „Da li je bukser stablištraf pretrosirao?“

Peta priča

Sedela je čitajući priču o ženi koja je sedela u autobusu čitajući priču, zatim diže pogled i vide da je ona, zapravo, žena koja sedi u autobusu čitajući priču, mada joj se činilo da samo trenutak ranije uopšte nije bila u autobusu, da je, zapravo, živela jedan sasvim drugačiji život, ali koji i kakav, sada nije mogla da se seti.

Šesta priča

„Život je kratak“, reče ožalošćeni otac, „hvala Bogu!“

„U šta smo se to pretvorili“, panorama moderne anglofone međužanrovske književnosti, priredio Srđan V. Tešin, Arhipelag, Beograd, 2018.

 PROČITAJTE I DRUGE vikend-prica

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *