Lokomotiva “Kostolac” ili “Dvoglava aždaja” dragulj je našeg pokretnog kulturnog nasleđa. Kada je konstruisana, kojim prugama je išla, zbog čega je izuzetna? Piše/Foto: Aleksandar Stanojlović

Povodom centralne proslave stogodišnjice Primirja i završetka Prvog svetskog rata (11. novembar 2018), u kojoj su učestvovali predsednici i premijeri velikog broja zemalja učesnica rata, ispred Doma invalida u Parizu je izložena raritetna lokomotiva „Kostolac“, u narodu poznata i kao „Dvoglava aždaja“. Lokomotiva je korišćena na prugama Solunskog fronta za snabdevanje srpske vojske municijom, a danas je vredan muzejski predmet Odeljenja uzanih pruga Železničkog muzeja u Požegi.

Lokomotiva “Kostolac” koristila je uzani kolosek od 600 milimetara. Konstruisali su je francuski inženjeri Pešo i Burdon (Péchot-Bourdon), a napravljena je u fabrici Boldwin Locomotive Works. Pešo-Burdon tip lokomotiva je poslednja konstruktivnom nizu tzv. Fairlie tipova lokomotiva. Ovaj naš primerak je napravljen 1916. godine. Iz serije su sačuvana samo dva primerka, jedan je izložen u Požegi, drugi u Transportnom muzeju u Drezdenu. Njena specifičnost je što izgleda kao dve lokomotive spojene u jedno vozilo. Ima dupli pogon, dva ložišta i dva kotla i mogla je da se kreće u oba smera, bez okretanja. Operativna je bila u rudniku Kostolac do 1951, a onda je postala muzejski predmet. Ovih dana je u žiži javnosti, jer se pokazala kao izuzetan dragulj pokretnog kulturnog nasleđa u Srbiji.

Železnički muzej u Požegi, 2011

Posle svetske predstave u Parizu, lokomotiva će biti pozajmljena Muzeju parnih lokomotiva iz Prvog svetskog rata u francuskom gradu Grez sur Loan (Grez sur Loing). O Muzeju se stara udruženje građana Tako de lak (Tacot des Lacs). U Požegu se vraća za godinu dana.

PROČITAJTE I: uzice-pruga-uskog-koloseka-postala-zelena-stazaizlozba-banatska-mala-prugazelene-staze-srbije-biciklhrvoje-polan-apsurd-ratavladimir-stojanovic-odzaci-industrijsko-naslede

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *