Stručna javnost, ali i širi krug onih koje intrigira kulturna baština sa zanimanjem je dočekala knjigu Slavice Vujović  „Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe – Doprinos Vekova Bača“ (Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, Novi Sad, 2016) „Vekovi Bača“ su projekat kojim ona rukovodi pod krovom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture kao autorka, arhitekta –  konzervator, sprovodeći sa timom odabranih iz nekoliko ustanova novi pristup istraživanju, odnosno konzervaciji korišćenja kulturnog nasleđa. U međuvremenu, projekat rehabilitacije Tvrđave Bač čiju realizaciju je osmislila tokom protekle decenije, ovenčan je Velikom nagradom Evropske unije za kulturno nasleđe i Gran-prijem Evrope Nostra za 2018. godinu. Korzoportal. Foto: korzoportal

Slavica Vujović o knjizi „Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe – Doprinos Vekova Bača“ : Nastala je kao i sam projekat Vekovi Bača iz potrebe da se jedna složena materija približi javnosti. Sadržaj je trebalo sistematizovati kako bi neko ko smatra da je to primer dobre prakse, mogao i da ga sledi. Predstavljena je metodologija, kakve su vrednosti nasleđa, ustanove i osobe koje su radile pre nas…  Ceo naš timski rad predstavljen je u novom koordinatrnom sistemu kako bismo zaključili gde smo bili, šta smo radili i da li su našu napori bili adekvatan odgovor aktuelnom konceptu vremena. Najviše vremena sam posvetila novoj filozofiji i njegovoj realizaciji koju je doneo projekat Vekovi Bača, a načinom pisanja želela sam knjigu da namenim i onim čitaocima koji nisu profesionalci, stručnjaci, kako bi shvatili da svi možemo pomoći očuvanju nasleđa. Ova knjiga govori i o širokoj mreži ljudi koji su u dodiru sa nasleđem, inspiriše ih kao njihovo kulturno pravo, stoga je i nema starosnu granicu čitalaca, mogu je čitati svi od deteta do vrhunskog profesionalca, svako u njoj može pronaći deo za sebe. Meni je najdraže kada mi se neko ko je pročitao knjigu javi i kaže da ju je pročitao od korica do korica i da je inspirativna, a najvažnije je da neko poželi da nešto iz naše prakse primeni na kulturnim dobrima u svom okruženju.

Slavica Vujović, Tvrđava Bač

Knjiga Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe – Doprinos Vekova Bača“  podeljena je u četiri poglavlja sa brojnim celinama – Objedinjeni pristup u zaštiti kulturnog nasleđa, Otkrivanje kulturnog predela kao ishoda novog čitanja, Tvrđava Bač, Manastir Bođani, Franjevački samostan u Baču, Podizanje svesti o višestrukim vrednostima nasleđa… Ilustrovana je kolor i crno belim fotografijama koje predstavljaju predeo Bača sa objektima koji su pojedinačno obrađivani, crtežima, starim razglednicama. Literatura koju je Slavica Vujović koristila navedena je na nekoliko stranica i najbolji je pokazatelj njenog studioznog rada, ne samo na terenu što je vidljivo, nego i prilikom teorijskog rada. Ovo je knjiga putokaz budućim istraživačima, koja bi trebalo da bude uvršetena u listu obavezne literature za one kojima je baština u fokusu.

Iz Uvoda knjige Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe – Doprinos Vekova Bača“ : „… Savremeni čovek teži razvoju i novim dostignućima, kao i ostavljanju svedočanstava svog postojanja, kao što je kulturno nasleđe svedočanstvo o postojanju njegovih prethodnika. Stoga je potreban veliki trud da se prošlost poveže sa stalnim razvojem i da se bavljenje očuvanjem nasleđa i njegovim korišćenjem spoznaje kao kvalitet i trag današnjice. Poseban napor je potrebno uložiti za oživljavanje nasleđa koje je razvojem društva izgubilo namenu, odnosno potrebu da postoji, a svedoči o uređenju zajednice, načinu života, privređivanju i duhovnim potrebama… Ova publikacija nastoji da široj i stručnoj javnosti ukaže na proces kreativnog rada, pređeni put, rezultate i stečena iskustva tokom rada, odnosno načine borbe za očuvanje nasleđa koja je okupila pojedince u veliki tim dobre energije, spreman na promišljanje i zajedničko, sveobuhvatno delovanje…“ (Slavica Vujović)

PROČITAJTE I: intervju-slavica-vujovic-istrazivanje-prostora-kao-sudbinaevropska-unija-plaketom-tablom-oznacila-nagradeni-projekat-tvrdava-bacfoto-esej-evropski-oskar-tvrdava-bac,  festival-ulicnih-sviraca-konferencijaokrugli-sto-upotreba-bastine

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *