„Umetnost neprekidnog traganja: Boško Petrović (1922 – 1982)“. Pod ovim nazivom otvorena je izložba (7. avgust 2023) iz kolekcije Savremene galerije Zrenjanin. Kustoskinja je Slavica Žarković. korzoportal

Savremena galerija Zrenjanin čuva trinaest radova Boška Petrovića, značajnog vojvođanskog umetnika. Tri su nastala i prinovljena za zbirku 1956. godine nakon njegovog boravka u Umetničkoj koloniji Ečka, dok je deset radova, pet ulja na platnu i pet kolaža nastalih od 1969. do 1978. godine, poklon kćerke Višnje Petrović 2021. godine. Dve godine nakon poklona, a godinu dana nakon značajnih godišnjica, sto godina od rođenja i četrdeset godina od smrti Boška Petrovića (1922-1982),  Savremena galerija Zrenjanin predstavlja javnosti radove Boška Petrovića koje čuva u svojoj kolekciji.

Foto: Marina Spahić 

Slavica Žarković, kustoskinja izložbe tumači razvojni put Boška Petrovića – „Početkom pedesetih godina prošlog veka, kao i većina umetnika pokušavao je da potraži vlastiti slikarski izraz. Na tom putu nije mogao da ga zaobiđe uticaj Milana Konjovića, što vidimo na slici „Vojvođanski motiv“ („Ulica“) iz 1956. godine. Ali te godine počinje da slika panoramske kompozicione šeme svedenog kolorita i to su ciklusi Kalvarija, Katedrale, Manastiri, Kreveti na sprat, kojima će se vraćati i u narednim decenijama, uvek iznova istražujući forme i ideje u mediju ulja na platnu i kolaža. Pored pesimističkih vizija koje se mogu primetiti na njegovim radovima, postoje slike koji odišu optimizmom što je njegov povratak vojvođanskom predelu. To su ciklusi Njive i Hlebovi. Paralelno stvaranje mračnih i optimističkih dela predstavlja svojevrsno suporstavljanje i borbu dobrog i zla koje se dešava na globalnom nivou, svakom pojedincu, tako i umetniku.

„Vojvođanski motiv“ („Ulica“), ulje na kartonu, 1956.                       

Boško Petrović se smatra jednim od osnivača i učesnika vojvođanskih kolonija u Senti, Bačkoj Topoli, Bečeju i Ečki u kojoj je boravio samo na prvoj 1956. godine. Postojala je praksa da se od umetnika učesnika otkupi jedan rad, a jedan je poklanjao umetnik. Međutim, Boško Petrović je poklonio dve slike za zbirku što je njegov doprinos njenom obogaćivanju na samom početku, kako bi se stvorio još jedan umetnički muzej, dopunjava tumačenje kustoskinja Slavica Žarković.

Kustoskinja Slavica Žarković, direktorka Jelena Gvozdenac Martinov, kćerka Višnja Petrović  (slike iz ciklusa „Hlebovi“)

Foto: Marina Spahić

Otvaranju izložbe prisustvovala je i kćerka Višnja Petrović koja je govorila o likovnom stvaralaštvu svog oca – „Teško da možemo naći zajednički imenitelj svim njegovim slikama, jer je moj otac imao različite faze, nije stajao u mestu, stalno je  menjao pogled na okolinu i sebe, i stalno je imao nešto novo da kaže. Na ovoj izložbi se vidi da je bio nemiran istraživač. Prikazivao je svoje iskustvo u mađarskom logoru, ali tu su i radovi inspirisani  vojvođanskim pejsažem, životom vojvođanskog seljaka. Jedna iz serije takvih radova su oni posvećeni hlebu, što je metafora tegobnog života svakog čoveka, ne samo paora koji mora da zaradi za život, ali na kraju vojvođanska zemlje bogato nagrađuje njegov rad“.

Izložba „Umetnost neprekidnog traganja: Boško Petrović (1922 – 1982)“ u Savremenoj galeriji Zrenjanin traje od 7. avgusta do kraja septembra 2023.

PROČITAJTE I: muzej-vojvodine-bosko-petrovic-skice-za-velika-dela/, poklon-izlozba-bosko-petrovic-1922-1982-umetnicki-radovi/, knigastudija-tapiserija-u-srbiji-1950-2000/, /kultura-secanja-umetnicka-kolonija-ecka-60-godina/, susret-akvarelista-ecka-umetnici-pricaju/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *