Tapiserija postoji vekovima, klasifikovana je kao primenjena umetnost, tapiserija krasi zidove evropskih dvoraca, zamkova, ali i objekte sagrađenih u 20. veku. Tapiserija je bila umetnički izazov i u prethodnoj Jugoslaviji, a u Novom Sadu je osnovan “Atelje 61” čiji su začetnici bili Boško Petrović i Ankica Oprešnik.  Sada je pred nama monografska studija Mirjane Teofanović  “Tapiserija u  Srbiji  1950-2000”,  prva ovakva knjiga u kojoj se autorka bavi nastankom, razvojem i savremenim tokovima na polju tapiserije.

DSCN6259

U izdanju Ustanove za izradu tapiserija “Atelje 61” i beogradskog Muzeja primenjenih umetnosti,  dr Mirjana Teofanović koja predaje Teoriju modernog dizajna, istraživačica i kustoskinja, objavila je monografiju “Tapiserije u  Srbiji  1950-2000 ”, kao prvi ovakav sintetetizovan tematski prikaz umetnosti tapiserije u Srbiji. Ovo je knjiga o razvoju tapiserijske umetnosti kod nas u poluvekovnom rasponu od druge polovine 20. veka.

DSCN6024

Međunarodno trijenala tapiserije, Novi Sad 2017.

Jerko Denegri u recenziji knjige piše – ”…glavnu temu knjige Mirjana Teofanović dopunjava sažetim istorijatom evropske tapiserije, ali i suštinu svog poimanja specifičnosti medija tapiserije kao umetnosti strukturirane niti, koja je nosilac likovnih vrednosti i najsuptiliniji element njene kompozicije…, zalažući se za stanovište da je tapiserija samostalna umetnička disciplina, a ne tek podvrsta primenjene umetnosti”.

PROČITAJTE I: foto-esej-muzej-savremene-umetnosti-beograd-probudeni-div-iosijek-tvrda-gradovi-tvrdavebeograd-reke-bastinagalerija-matice-srpske-svetlost-gradagrad

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *