U Galeriji Milene Pavlović Barilli u Požarevcu, 15. decembra 2017. otvorena je izložba Stefana Žarića „Maison Barilli: Belgrade / New York”  uz prateću, autorsku publikaciju „Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti“. Odnosi se na modne ilustracije koje potpisuje Milena Pavlović Barilli. korzoportal na licu mesta.

Pozivnica

dizajn: Nemanja Stanojević

Stefan Žarić dobio je poziv da priredi izložbu u Galeriji Milene Pavlović Barilli u Požarevcu pošto je u novembru ove godine postao laureat najprestižnije nagrade namenjene studentima istorije umetnosti, nagrade Spomen-zbirke Pavle Beljanski za najbolji završni rad iz istorije nacionalne umetnosti. Jubilarna 50. nagrada dodeljenja je ovom istoričaru umetnosti za master rad „Modna ilustracija Milene Pavlović Barilli“. Kako se u obrazloženju žirija Nagrade navodi –  Žarić je napisao rad sa pozicija savremene istorije umetnosti i doveo do sada marginalizovan rad Milene Pavlović Barilli u potpuno ravnopravan status sa njenim slikarstvom. Inače, za Žarića je istorija mode glavna istraživačka pasija.

25289575_953454904810321_1845889247437347166_n

Stefan Žarić na otvaranju izložbe                                                                                                       Foto: Violeta Marković

Zašto baš Milena Pavlović Barilli, i još više, zašto baš moda, i koliko se sam fenomen mode uklapa u istoriju umetnosti?

Milenin angažman u polju mode neretko je negativno ocenjivan od strane domaće istorije umetnosti ili potpuno zapostavljan, a upravo kroz njene modne ilustracije možemo da brendiramo naše kulturno nasleđe, kako je recimo ona jedina srpska umetnica čija se ilustracija našla na naslovnici američkog Voga. Njeno multikulturno poreklo i multimedijalni opus koji je stvarala u Srbiji, Italiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Engleskoj i Americi mogu da budu izvanredan povod za učvršćivanje diplomatskih odnosa sa ovim zemljama te afirmaciju srpskog dizajna na međunarodnom nivou. 

25484953_1927359537278990_1834240134_o

Foto: Draško Vujić

Milena Pavlović Barili svoju umetničku karijeru započela je kao modna ilustratorka, a modnom ilustracijom bavila se sve do  smrti u američkoj modnoj prestonici, Njujorku, 1945. godine.

Ono što nećete naći ni u jednoj do sada publikovanoj studiji o Barilijevoj jeste činjenica da je ona svoje formalno visoko umetničko obrazovanje započela u oblasti modne ilustracije. Prvi radovi koje umetnica stvara na Umetničkoj školi u Beogradu a potom i na Slikarskoj akademiji u Minhenu jesu modne ilustracije. Njena prvo ulje na platnu, tehnika rezervisana za visoku umetnost, nastaje gotovo deceniju nakon njenih umetničkih početaka a i ono predstavlja fenomen mode – kostimirani portret holivudske ikone Rudolfa Valentina. Milena je jedinstven fenomen u kanonu srpske umetnosti koji ne samo da vizualizuje, već i promišlja modu i kostim kao zasebnu umetničku formu.” – dodaje Žarić koji je pored do sada uočenih veza između Barilijeve i likovnih umetnika uočio i istražio korelacije njenog opusa sa kreatorskim poetikama modnih kuća Poare, Vione, Patu, Šanel, Skjapareli, Balensijaga.

2

Foto: Mario Lisovski

Izložba Stefana Žarića u Galeriji Milene Pavlović Barilli u Požarevcu i autorska prateća publikacija, akcentuju Milenine angažmane u polju visoke mode kao podjednako važne ne samo za njen opus, već i za istoriju zapadne mode, ali i za baštinjenje fenomena koji izlaze iz okvira tradicionalno shvaćenog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.  Posetioci izložbe biće u prilici da vide do sada neizlagane i nepublikovane modne ilustracije koje je Milena Pavlović Barilli stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, od kojih su neke objavljivane u časopisima poput Voga i Harper’s Bazara. Izložba se na proleće iz Požarevca seli u Novi Sad u Spomen-zbirku Pavla Beljanskog. Slede i međunarodni prorjekti, koje nagoveštava Žarić.

PROČITAJTE I: natasa-saric-protiv-modnog-kica intervju-majda-sikosek-lepota-spasava-svetintervju-milica-nikolic-put-u-svetvuk-vuckovic-vesele-slike-gradafoto-esej-muzej-savremene-umetnosti-beograd-probudeni-div-inagradena-pesnikinja-dragica-stojanovic

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *