Povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića, jednog od najvećih slikara srpskog realizma, iz Fonda Narodnog muzeja Zrenjanin priređena je izložba u njihovom Salonu, pod nazivom „Dakle, vi ste taj Uroš Predić?“. Izložba će biti otvorena do kraja februara 2018. Autorka je Olivera Skoko. Foto: Aleksandra Rajićkorzoportal na licu mesta.

DSCN6238

Otvaranje izložbe, Olivera Skoko (prva levo)

Samo godinu dana nakon smrti Uroša Predića 1954. godine u Narodni muzej Zrenjanina dospeo je gotovo celokupan inventar njegovog beogradskog ateljea, što je poslužilo kao osnov za izložbu koju čine 32 rada Uroša Predića (slike, crteži, studije), kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika.

DSCN6213

Odavno Salon Narodnog muzeja Zrenjanin nije bio prepun kao na otvaranju izložbe o Urošu Prediću. Naziv izložbe je intrigantan, tumači ga njena autorka, viša kustoskinja istoričarka Olivera SkokoIzložba se zove “Dakle, vi ste taj Uroš Predić?”. Zašto? Kad je Uroš Predić došao u manstir Grgeteg kako bi oslikao ikonostas, dočekao ga je arhimandrit Ilarion Ruvarac i kada ga je video rekao mu je upravo to – “Dakle, vi ste taj Uroš Predić?”, i nastavio –“Zamišljao sam vas kao nekog bucova, a vi se otegli kao gladna godina”. To je bila Ruvarčeva opaska akonto Predićevog fizičkog izgleda, jer je bio visok i vitak. Ali meni je to bilo zanimljivo, jer sam shvatila da me dok sam pripremala izložbi svi pitaju – “zar ne znamo već sve o Urošu Prediću?”, pa sam se setila tog pitanja, jer kad nekog upoznamo, pa ga vidimo prvi put, a čini nam se da znamo sve o njemu, onda mu se obratimo tim pitanjem.

DSCN6208

Na postavci izložbe o Urošu Prediću izloženi su lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi…

IMG_20171207_191736 Život i stvaralaštvo Uroša Predića prikazani su tematskim celinama od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gde je i umro 1953. godine.

IMG_20171207_195309

Posebno su istaknuti Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, ali i posebno sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom. Bogata sačuvana korespodencija nam omogućava da sagledamo i kontakte koje je imao sa savremenicima, istaknutim pojedincima iz političkog, kulturnog, privrednog i verskog života.

DSCN6215

Olivera Skoko: Ja sam kao neko ko vodi Predićev Legat u Narodnom muzeju Zrenjanin godinama, sebe iznenađivala činjenicom da mi je svaki predmet koji bi mi došao u ruku imao svoju priču i davao mi je novo saznanje o ovom slikaru… Svi po nekoj navici doživljavamo da su Uroš Predić i Paja Jovanović takmaci, rivali. A onda vidite razglednicu kad  Paja piše Urošu iz jednog banjskog lečilišta u Austriji i jako lepo mu se obraća…” dragi moj Uroše… ako si u prilici dođi u ovu banju…”, čestita mu Novu godinu, i to donosi novo saznaje. Oni su imali različite početke, potiču iz dva razlilita okruženja, ali daleko od toga da posotji neka vrsta rivaliteta na koji nas upućuje prethodna literatura. Tako da sve ono što je deo naše dokumenatcije, našeg Legata to je meni stvaralo novu sliku.

IMG_20171207_190717

Kao autorka izložbe Olivera Skoko ne krije da je opčinjena likom Uroša PredićaČujte zbog čega!? Ne mogu da zamislim osobu koja je obeležila kraj 19. i početak 20. veka da nije imala veze sa Urošem Predićem… Imam utisak da sam izložbi najmanje pristupila kao istoričar umetnosti. Ja sam ostala fascinirana ličnošću čoveka koji je oko sebe okupio celokupnu elitu tog vremena, ali ostao dosledan i veran svom Orlovatu.

DSCN6211

Narodni Muzej Zrenjanin jedina je ustanova u Srbiji koja čuva vredan Legat Uroša Predića. Među dokumentima koji svedoče o životu i radu Uroša Predića, nalazi se i crtež koji je uradio kada je imao 10 godina  Izložbu čine artefakti i slike iz fonda Narodnog Muzeja Zrenjanin, a biće otvorena do kraja februara 2018. kada  će 11. februara biti obeleženo  65 godina od smrti Uroša Predića. Za vreme trajanja izložbe biće organizovan prateći program: radionice, predavanja, promocije, koncerti, a biće objavljen i bogati katalog.

PROČITAJTE Isavremena-galerija-zrenjanin-orlovat-photo-secessionmuzej-savremene-umetnosti-beograd-od-ideje-do-ostvarenjabalkanska-mreza-muzejaizlozba-pupin-od-fizicke-do-duhovne-realnostiistrazivanje-kulturne-potrebe-i-navike-gradana-srbijeko-leci-ranjenu-sliku

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *