Almaški kraj/Podbara je srce Novog Sada, vredna baština koja svedoci o identitetu i postojanju od tri veka. Tim povodom je Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada u saradnji sa gradskim Istorijskim arhivom, Udruženjem “Almašani”, Departmanom za arhitekturu i urbanizam Novosadskog univerziteta i Osnovnom školom “Ivan Gundulić” priredio izložbu “Tri veka Almaškog kraja”. Izložba je otvorena do 15. decembra 2017. korzoportal na licu mesta.

Pozivnica-Tri-veka-Almaškog-kraja_Page_1-600x307

Na izložbi “Tri veka Almaškog kraja” predstavljeni su slojevi nastanka i razvoja ovog dela Novog Sada koji iako načet, srećom odoleva zamašnijim investitorskim graditeljskim “poduhvatima”.

D-fotka-kuće

Kosovka ulica

Udruženje “Almašani” osnovano pre 12 godina, neprekidno se bori kako bi se zaustavilo rušenje zgrada, kuća, objekata koji predstavljaju deo kulturnog nasleđa i ideje na kojoj nastaje grad. Nikola Grdinić u Zborniku “Almaški kraj” (Prometej, 2013, Novi Sad) piše – “Delovanjem ‘Almašana’ 2005. godine povučen je urbanistički plan detaljnog uređenja Almaškog kraja čijom bi se primenom uništilo zatečeno nasleđe. Sukob započet između želje lokalne zajednice za očuvanjem viševekovne  tradicije i urbanističkog koncepta izgradnje stambenih višespratnica, treba da se nastavi saradnjom građana i izvršne vlasti. Cilj je očuvanje duha mesta i unapređenje nasleđenog prostora obnavljanjem starih i unošenjem novih namena…“.

DSCN5713

Likovnim radovima učenika Osnovne škole “Ivan Gundulić” prethodile su pripreme i tako je nastala izložba “Otisci vremena”.

DSCN5725

Snežana Mandić, nastavnica likovne kulture u Osnovnoj školi “Ivan Gundulić”-  “Dugo smo razgovarali o Almaškom kraju, svaki nastavnik je iz svog ugla govorio o vrednostima ove  kulturne baštine, o Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”, Matici srpskoj, Almaškoj crkvi u kojoj je ikonostas čuvenog  Arsenija Teodorovića… Na dečjoj likovnoj koloniji osmišljena je interesantna kompozicija koja se sastoji od biber crepova koje su učenici oslikavali motivima Almaškog kraja i kasnije smo ih spojili kao male krovove izmišljenih kuća. Rode su takođe čest motiv u dečjim radovima, jer su one stalni posetioci Almaškog kraja.

DSCN5730

Marijan Majin je predsednik “Almašana”, za koga je Almaški kraj takoređi centar sveta za čije očuvanje se treba neprekidno zalagati – “ Prethodnih godina pokušavali smo da utičemo na svest Novosađana i onih koji žive u Almaškom kraju kako bi shvatili i videli da je Almaški kraj ono što naš grad ne sme da izgubi. Održavali smo tribine, objašnjavali važnost očuvanja identiteta kraja koji postoji tri veka i kome su oni koji su živeli ovde pre 300 godina udarili temelje. Sada se ponose i naglašavaju da su iz Almaškog kraja!”.

Udruženje “Almašani” objavilo je 2013. godine Zbornik “Almaški kraj” u kome je 14 autora pisalo sa raznih aspekata – arhitektonskog, urbanističkog, istorijskog, kulturološkog, lingvističkog. Tekstovi su prevedeni na engleski jezik, a urednik je Nikola Grdinić.

DSCN5717Vizija…

Dobra vest je da Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada radi na zakonskom rešenju kako bi se Almaški kraj zaštitio kao jedinstvena prostorno kulturni-istorijska celine.

PROČITAJTE I: genius-loci-almaski-kraj-u-novom-sadunovi-sad-i-svetojovanski-toponimzlatko-pakovic-grad-i-varvaripromocija-pesacke-zone-u-starim-gradskim-jezgrimaskadarlija-i-propustene-sansedorde-vajfert-ponovo-rodenbeograd-na-vodi-i-drugi-gradovi-na-vodi

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *