Pančevo ponovo otkrilo Đorđa Vajferta. Posle dugog niza godina ćutanja i zaborava, Pančevci su zaključili da je Đorđe Vajfert, ipak, najznačajniji građanin u istoriji grada. Ceo grad je pulsirao nekoliko junskih dana u ritmu ovog gospodina, neki su želeli da se promovišu i zarade na njegovom imenu, ali je većina  imala dobru nameru za obnovu tradicije. A do nedavno su sećanje na Vajferta obeležavali samo Narodna banka u BeograduBor. Jer Đorđe Vajfert se ostvario u Beogradu kao bankar i pivar, u Boru kao rudar, a za Pančevo ga vezuju koreni, rođenje, odrastanje, zadužbinarstvo, pivarska porodična tradicija i večno konačište.

Logo.cdr

Logo manifestacije Dani Vajferta

 

Bez obzira što je bio višestruko ostvarena ličnost sa velikim brojem vrlina, ĐorđeVajfert je bio kapitalista i posleratne vlasti su namerno zataškale svako njegovo pominjanje. Zato je Pančevo gotovo zaboravilo na njega. Do pre dve godine nije imao ni ulicu, pivara Vajfertovih je izgorela i punu deceniju je ruševina i zgarište, a pivo se u Pančevu ne proizvodi otkako je globalo prisutni Heineken premestio proizvodnju u Zaječar, dokazujući kako u kapitalizmu nema emocija. Ili Pančevci nisu dovoljno emotivno reagovali. Pre dve decenije, deo stare pivare je obnovljen, a prelepa bašta oživljena, trg ispred Pivare je dobio ime po Đorđu Vajfertu. Ipak, tek od ove godine ime i delo Đorđa Vajferta su dobili svoj značaj, a najviše pomoću manifestacije Dani Vajferta, koju je organizovala Turistička organizacija Pančevo i organizacioni i kreativni tim kojeg je okupio energični direktor Branislav Rovčanin, pokretač manifestacije.

Tih dana je Turistička organizacija Pančevo predstavila Vajfertovu rutu, novi turistički proizvod, koji kroz šetnju kroz grad promoviše mesta vezana za Đorđa Vajferta. Vodič kroz prvu zvaničnu šetnju Vajfertovom rutom je bio Vladimir Jovanović koji je promotivno, u dve šetnje, proveo gimnazijalce, potom novinare i turističke radnike iz okolnih mesta.

 

FOTO 2 Vodič Vladimir Jovanović vodi gimnazijalce Vajfertovom rutom

Vladimir Jovanović vodi gimnazijalce Vajfertovom rutom

Centralni program manifestacije pod sloganom Mesto odakle je sve počelo se održao 12. i 13. juna 2015, na prostorima Trga Đorđa Vajferta, ulice Nikole Tesle i u bašti Stare pivare. Nizale su se edukativne radionice za decu i učenike, sajam pivara i starih zanata, kulturno-umetnički program, izložba old-timer automobila, u saradnji sa Udruženjem starovremenskih motocikala Pančevo i Oldtajmer klubom iz Beograda. U muzičkom delu programa nastupili su Old Hat Orchestra, Vintage GistroPop Belgrade, Dixieland Orchestra i muzički set Retro Swing Party. Regionalna privredna komora je organizovala  skup Stanje i perspektiva razvoja mini-pivarstva u Srbiji. Naravno, osnovna asocijacija na Vajferta u Pančevu je pivo. Hektolitri najboljeg domaćeg piva su tekli kroz točionice izlagača i stomake pivopija. Pored glavnog sponzora Heineken Srbija i njihovog nedavno osnovanog brenda Vajfert pivo, posebno zadovoljstvo na festivalu su doneli mali pivari, čije pivo ne može da se kupi u svakoj prodavnici. Od malih pivara predstavili su se The Black Turtle iz Beograda, Georg W iz Pančeva, Gladna mačka iz Zemuna, Krugher i Brent iz Ritiševa kod Vršca, Medved iz Valjeva, Vivopivo iz Jagodine, Kabinet Brewery iz Beograda i Rzavsko pivo iz Arilja. Ljudi se imali dilemu koje pivo da probaju, a najbolji uvid su stekli oni koji su probali sve. Ne znamo da li im je i sutradan bilo dobro?!

 

FOTO 3 Crkva Svete Ane na Vajfertovoj ruti

Crkva Svete Ane na Vajfertovoj ruti

 

Glavnom programu je prethodio niz sadržaja od kraja maja,  koji su se održavali u različitim prostorima grada. U ponedeljak, 25. maja je otvorena izložba konkursnih radova za idejno rešenje rekonstrukcije i revitalizacije Stare Vajfertove pivare, koju je sproveli Grad Pančevo i Direkcija za izgradnju i uređenje. Potom je organizovana edukativna ekskurzija učenika srednjih škola do Narodne banke u Beogradu, gde je Vajfert bio doživotni počasni guverner. Drugog juna etnolog Nikola Vlajić je u dvorani Apolo održao multimedijalno predavanje na temu Đorđe Vajfert i Pančevo, nakon čega je projektovan film o Đorđu Vajfertu, koji je producirala i snimila Fondacija Đorđe Vajfert iz Beograda.  Ista fondacija je koji dan kasnije promovisala svoju monografiju o Đorđu Vajfertu. Usledilo je otvaranje izložbe na otvorenom, ispred zgrade Magistrata, gde su na 12 panoa velikog formata prikazane priče koje vezuju Vajferta i Pančevo: prikaz njegove rodne kuće, Pivare, veze sa Vatrogasnim društvom, Streljačkom družinom Pančevo 1813, knjige o Vajfertu, prikaz zlatne svadbe Đorđa i Marije Vajfert, kapele Svete Ane, Vajfertove zadužbine i porodične grobnice porodice na Katoličkom groblju. Autor izložbe takođe je Nikola Vlajić. Kroz duga i pasionirana istraživanja, Vlajić je utvrdio da je Đorđe Vajfert rođen 15. jula 1850, mesec dana kasnije nego što je nauka tvrdila.

 

FOTO 4 Izložba Đorđe Vajfert i Pančevo ispred zgrade Magistrata

Izložba Đorđe Vajfert i Pančevo ispred zgrade Magistrata

Narodni muzej Pančevo je 11. juna predstavio izložbu Numizmatički orman Huga Vajferta, koautorski rad kustosa muzeja Jelene Đorđević, Vojislava Đorđevića i Dimitrija Jovanova i Privreda Pančeva u doba Đorđa Vajferta, autora dr Ivane Spasović i Milana Jakšića, u saradnji sa Istorijskim arhivom Pančevo.

 

FOTO 5 Izložba Porodica Vajfert, kolekcionari i numizmatičari

 Izložba Porodica Vajfert, kolekcionari i numizmatičari

Slučajno ili namerno, u Pančevu je baš ovih dana obnovljena proizvodnja piva. Malu pivaru je osnovalo udruženje građana Muzej pivarstva Đorđe Vajfert, u podrumima zdanja Stare pivare, najstarijeg industrijskog pogona u Jugoslaviji, a verovatno i na Balkanu, osnovanog 1722. godine. Novo pivo su nazvali Georg W.

 

FOTO 6

 

Pančevo se potrudilo da uspostavi davno prekinuti kontinuitet sećanja na Đorđa Vajferta, čoveka na čije vrline bi trebalo da se ugledamo svi, a posebno dolazeće generacije. Koliko god bio bogat, toliko je bio skroman. Pomagao je svima sa kojima je dolazio u dodir, radnicima u svojim pivarama, rudarima u svojim rudnicima, vojsci, katoličkoj i pravoslavnoj crkvi, udruženjima, a najviše mladoj srpskoj državi, koju svoju finansijsku i monetarnu kulturu zasniva upravo na Vajfertu. Rođen kao Georg a sahranjen kao Đorđe, ovaj velikan zaslužuje mnogo više nego što mu se odužujemo. Pančevci su na dobrom putu da razviju lepu i višeslojnu, a nadasve kulturnu i pristojnu priču o Vajfertu, svom najznamenitijem građaninu.

 Aleksandar Stanojlović

 http://www.blic.rs

http://rtvpancevo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *