Serija promocija knjige Aleksandra Stanojlovića „Pešačke zone u starim gradskim jezgrima“ počela je (21. aprila 2017) u Kikindi. Nastaviće se širom Srbije, uz  diskusije o javnim prostorima. Kikinda je odabrana kao početna tačka jer  je prvi ostvareni projekat pešačke zone u starom jezgru grada, u Jugoslaviji. Kada je 1982. godine prvi put ušao u obnovljeni centar Kikinde pesnik Raša Popov je zapisao –  „Kikinda je dobila divno evropsko dvorište“. 

Promocija Kikinda

Galerija Terra bila je domaćin promocije knjige Aleksandra Stanojlovića “Pešačke zone u starim gradskim jezgrima”. O ovoj jedinstvenoj studiji govorili su autor istraživanja, arhitekta Aleksandar Stanojlović, arhitekta Biserka Ilijašev iz Kikinde, veliki borac za svoj grad, likovni urednik knjige Nemanja Vujić. Kikinda nije bez razloga odabrana za prvu promociju – u njoj je prvi put u Jugoslaviji izgrađen i razvijen model pešačke zone u  istorijskom gradskom centru, da bi zatim počeo proces sinhronizovanih projekata urbane obnove gradova u Jugoslaviji i Srbiji, pešačka zona u Kikindi je u odnosu na broj stanovnika najveća, jedna je od najlepših ako nije i najlepša, a sem toga ovo je bio izrazito avangardan projekat za grad koji je čitav vek na geografskoj periferiji države.

Promo

Na promociji je pokrenuta ideja o osnivanju Mreže pešačkih zona u istorijskim gradovima koja bi obuhvatila 13 gradova u Srbiji koji su izgradili kvalitetne javne prostore bez automobila u svojim centrima. Mreža je zamišljena kako bi bila alatka za razmenu informacija o planiranju, održavanju i korišćenju javnih površina, kao i instrument kojim bi se domaći primeri približili srodnim evropskim mrežama u kojima su stari gradovi koji imaju kvalitetne javne prostore. Sve je na tragu rečenice Raše Popova da Kikinda ima evropsko dvorište.

“Pešačke zone u starim gradskim jezgrima”, Pokrajinski Zavod za zaštitu spomenika kulture, Petrovaradin, 2016.

korzoportal

PROČITAJTE Istudija-pesacke-zone-u-starim-gradskim-jezgrimavikend-prica-grad-nacrtan-na-stolnjakufestival-ulicnih-sviraca-u-istorijskom-gradustudija-slucaja-podgrade-petrovaradinske-tvrdave-i-njegova-prizemlja

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *