Arhitektonska fotografija je u fokusu delovanja Relje Ivanića. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine prikazana je (23. mart – 9.april) izložba njegovih sofisticiranih fotografija  koje se odnose na arhitekturu modernizma koju je kao temu osmislilo Društvo arhitekata Novog Sada. Naziv izložbe je – Fokus na modernizam: Arhitektura Novog Sada 1950-1970. Za korzoportal autor nam je ustupio nekoliko fotografija i tumači:

_MG_4191-HDR3

Hol Novosadske železničke stanice

Novi Sad nije do sada sistematski, fotografijom, dokumentovao gradske objekte koji su građeni od 50-ih godina 20. veka, ne samo iz perioda modernizma. Ti objekti prikazani su na razglednicama ali to je nedovoljno, razglednice ne govore u celosti o objektima. A bazična potreba je da svaki grad, ovom prilikom govorim o Novom Sadu, stvori makar najosnovniju arhivu ovakvih fotografija koju će kasnije moći da koriste oni koji budu istraživali grad, studenti, profesori…

_MG_4957-HDR3 Krov Novosadske železničke stanice

Najviše pažnje privukla mi je zgrada Novosadske železničke stanice (arh. Imre Farkaš, prim. korzoportal) Svuda u svetu su železničke stanice simbol tranzita, u oblikovanju su primile formu koja u izvesnom smislu nalikuje hramovima. Železničke stanice su u formi simbol kretanja i to u Novom Sadu, na ovoj železničkoj stanici možemo da čitamo u dve vodeće linije – prva, krov je tanana linija koja pravi nadstrešnicu putnicima, druga je linija platforma, šina.

_MG_4381-HDR3

Kino sala u zgradi Novosadske železničke stanice

Novosadska železnička stanica ima i dodatne sadržaje koji su nepoznati javnosti. Postoji recimo Kino sala koja je izuzetno akustična, opremljena i za koncerte. Takvu do sada nisam video! Volim da otkrivam nepoznato, šta se to kod nas dešavalo u arhitekturi i ova izložba mojih fotografija u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine deo je mog istraživačkog rada.

_MG_3931-HDR3Studio M Radio Novog Sada

Zgrada Studija M Radio Novog Sada (arh. Pavle Žilnik, prim. korzoportal)  je uz  Novosadsku železničke stanice moj favorit. Ovaj objekat u centru grada ima nekoliko jednostavnih poteza koji od prostora uspevaju da naprave značajno više nego što je početna zamisao –  to je odnos prema ulici, okolini. Arhitekta je u projekat uključio i budući park ispred zgrade, ali na žalost to nije izvedeno.

PROČITAJTE I: kornelius-kardju-koncert-pored-pruge

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *