Festival  profesionalnih pozorišta Vojvodine i Gala veče uručenja nagrada u Novosadskom pozorištu/ Újvidéki Színház (9. april 2017) jedan je od novosadskih događaja koji je obeležio proleće. Pored nagrađenih, tome su doprineli studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu koji su pokazali šta u stvaralaštvu znači simbioza znanja i strasti. Foto: Aniko Bičkei. 

DSC_0394Studenti novosadske Akademije umetnosti

Predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine / upravnik Novosadskog pozorišta/ Újvidéki Színház Valentin Vencel: Ovo je rezultat dobro organizovane kolektivne pripreme u kojoj su učestvovali Srpsko narodno pozorište, Pozorište mladih, Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház i imali smo na raspolaganju pozorišnu salu u gimnaziji “Laza Kostić”. Selektor Goran Ibrajter odabrao je kvalitetne predstave, kvalitetan program, a imali smo izuzetnu publiku.

DSC_0015

Predsednica žirija Dragana Varagić: Selekcija za odrasle je znatno bolja nego selekcija za decu. Ova prva je zanimljiva u smislu da predstavlja presek kultura koje se prožimaju, tekstovi se bave istorijskim podacima na razne načine, u raznim žanrovima/uglovima. Sve što smo videli komunicira s vremenom u kome živimo. Nagrađena predstava „Na Drini ćuprija“ Kokana Mladenovića izdvojila se kreativnim naporom celog ansambla i produkcijom Srpskog narodnog pozorišta. Ovo je predstava koja daje odgovor na vreme u kome živimo. Velika predstava!

DSC_00451Voditeljski par: Stanislava Orlović i Peđa Marjanović

Kokan Mladenović, nagrađeni reditelj  predstave „Na Drini ćuprija“, takođe nagrađena predstava u celini: Pozorište u Srbiji je kukavičko, kao da je samo sebi dovoljno. Ipak  postoje izuzeci, to su ona pozorišta koja prave vrstu teatra koje komunicira sa stvarnošću, postavljaju bolno provokativna pitanja koja stvarnost nameće. Mi bismo svi trebalo da postanemo teatar pobune! Ukoliko to ne postanemo, ovo što se dešava na ulicama Srbije biće pobuna bez nas. Teatar ne sme da kasni za vremenom, ima važnu ulogu društvenog korektiva. Teatar u normalnim državama treba da bude kamenčić u cipeli, ovde kod nas  trebalo bi da je oštar kamen koji će zaustaviti jednu nogu koja pogrešno hoda!

unnamed

Imena koja treba zapamtiti. Program režirala Margareta Taboroši, David Klem  muzički saradnik pevačke tačke sa studentima je pripremila Agota Vitkai Kučera. Učestvovali su: Aleksandra Arizanović, Aleksandra Pejić, David Buboš, Blanka Dieneš, Isidora Vlček, Noemi Kemiveš, Judit Laslo (glumica Novosadskog pozorišta), Milan Novaković, Nikolina Spasić, Akoš Njari, Robert Ožvar, Bence Salai, Bea Sekelj, Saša Blečić, Stefan Ostojić, Stanislava Orlović i Peđa Marjanović.

zppv.org/vesti/bravo-studenti-bravo

PROČITAJTE Igledalisce-koper-teatro-capodistriaemili-dikinson-ja-sam-niko-a-ti-ko-sikulturna-transformacija-gradaistrazivanje-kulturne-potrebe-i-navike-gradana-srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *