Savremena galerija Zrenjanin organizovala je 37. Susret akvarelista (16- 20. jun 2016) u Umetničkoj koloniji Ečka. Bili su umetnici Vendel Vaštag, Aleksandar Zograf, Ana Nedeljković, Tijana Radenković, Selman Trtovac i Ljiljana Šunjevarić. Budući da monodisciplinarnost ograničava, umetnici su kombinovali ovu tehniku ili neke njene osobine sa medijima koji su zastupljeni u njihovom radu. Tema je bila “Idoli i ideali”. Korzoportal je bio u poseti.

DSCN2514

Učesnici 37. Susreta akvarelista, kustoskinja Slavica Popov (zelena bluza)

Slavica Popov, kustoskinja: Kada pozivamo umetnike, najvažnije nam je da od njih dobijemo što kvalitetnije radove kako bismo održavali nivo već postojeće Zbirke akvarela u kojoj je oko 900 radova među kojima su umetnici Dragoljub Raša Todosijević, Uroš Đurić, Spartak Dulić, Žolt Kovač, Danilo Vuksanović, Monika Sigeti, Jožef Ač, Milivoje Nikolajević, Zdravko Mandić, Gabor Silađi, Miodrag. B. Protić, Ljiljana Stojanović, Kosta Bogdanović, Vera Zarić, Branka Janković-Knežević i još mnogi, mnogi… Neprekidno pratimo aktuelnu likovnu scenu da li se pojavljuju mladi koji pokazuju potencijal kao budući kvalitetni umetnici čiji radovi bi jednog dana mogli da uvrstimo u našu Zbirku, jer će nam ona poslužiti u buduće kada budemo radili studijske, tematske izložbe. Iako smo ograničeni tradicionalnim nazivom kolonije Susret akvarelista, trudimo se poslednjih godina da samo naziv ostane tradicionalan, a sve ono što se događa u koloniji da prevaziđe tradiciju, tako da u pravom smislu reči pozivamo umetnike koji nisu specijalizovani ni za jednu određenu tehniku, nego mogu da se izražavaju u različitim medijima. Ako je neko umetnik njemu medij izražavanja ne bi trebalo da predstavlja problem. Razmišljajući o konceptu 37. Susreta akvarelista vodila sam se idejom da će izložba biti postavljena 1. avgusta kada se održava Olimpijada i to mi je bio povod da umetnicima predložim temu “Idoli i ideali”. Pri tome sam imala na umu našu društvenu stvarnost.

DSCN2522

Ana Nedeljković 

Ana Nedeljković: Bavim se animacijom, instalacijama, crtežima. Imala sam dodire sa akvarelom kad sam radila skice, tako da Susret akvarelista Ečka prevashodno smatram izazovom da pokušam ponovo da se dotaknem akvarela. Ono što mi je dodatno izazovno jeste što klasičan doživljaj akvarela uvek izaziva referencu na nešto nežno, lepo, na prirodu, na osobu koja sedi  pored reke i slika zalazak sunca, a ja sam cinična,  ironična zavisi kako kad, i pretežno se bavim društveno angažovanim i političkim temama tako da će mi biti interesantno da tako nežnu tehniku kao što je akvarel spojim sa nekim možda malo surovijim temama. Ali pošto je ovde sve zeleno, priroda je divna, mislim da tema neće biti preterano surova.

2

Tijana Radenković

Tijana Radenković: Kada sam došla u Ečku pokušala sam da se povežem s ovim mestom i shvatim ga kao idealno što verovatno i jeste čim su nas pozvali baš ovde. Inače se ne bavim akvarelom. Susret akvarelista održava se 37. put, jako dugo i mislim da je upravo to ono što treba da istražimo. S obzirom da treba da se bavimo akvarelom bar na neki način, postaviću ga problemski – primetila sam  listajući stare kataloge  da je umetnicima bilo interesantno da predstavljaju prirodu oko paviljona gde i mi sada boravimo, tako da mi je najinteresantnija baš ta priroda u okolini. Mislim da ću napraviti malu kolekciju biljaka iz Ečke, svih tih motiva koji su inspirisali umetnike –  prošle, sadašnje i buduće. Ovo je super iskustvo koje me je nekako nateralo da se pomerim s tačke na kojoj se nalazim i čime se obično bavim, a korisno je u umetničkom radu.

_DSC0255

Ljiljana Šunjevarić

Ljiljana Šunjevarić: Ovo je jedna od malog broja kolonija u kojima su kustoskinje definisale kontekst nama pozvanim umetnicima kako bismo se lakše kretali u temi “Idoli i ideali” koja nas vodi ka određenom rezultatu, ka radovima koji će biti izloženi 1. avgusta u Savremenoj galeriji Zrenjanin. Odličan je odabir umetnika, jer smo svi iz različitih medija, a krećemo od akvarela iako mislim da se niko od nas izvorno njim ne bavi akvarelom. Ali kustoskinja Slavica Popov je rekla da akvarel ne shvatimo u bukvalnom smislu kao slikarsku tehniku, već kao bilo kakav dodir sa vodom. Ovo je jedna od retkih kolonija sa visokim rejtingom zato što su kustoskinje profesionalne, uvek biraju umetnike sa savremene vizuelne scene Srbije. Zato sam i prihvatila ovaj poziv!

DSCN2518

Aleksandar Zograf

Aleksandar Zograf: Volim da eksperimentišem kada je umetnost u pitanju  i da pokušam da iznađem nove načine izražavanja. Ja sam strip umetnik, a stripovi se rade uvek određenom tehnikom – tušem na papiru. Međutim, ovde kombinujem tuš i akvarel i videćemo kakav će biti rezultat. Svakako je za mene interesanto da pokušam nešto drugačije. Kud god me to odvede mislim da je dobro da se čovek prepusti diktatu bilo slučaja, bilo spoljnog autoriteta, jer sebe onda dovede u situaciju u koju pod svakodnevnim okolnostima ne bi ni došao, a to znači da ne bih nikada kombinovao akvarel i tuš. Ovo je prilika da samom sebi otkrijem kako je to crtati stripove tako što ću koristiti akvarel zajedno sa drugim tehnikama. Temu stripa sam pronašao knjizi koju sam kupio na buvljaku. To je izdanje Gece Kona iz 1936, pisac romana „ Savest u krznima“ je Milorad Divljak. Videćete o čemu se radi na izložbi.

DSCN2536

Selman Trtovac

Selman Trtovac: Moje polje delovanjanije u užem smislu nije akvarel kao medij, međutim prošireni pojam umetnosti, shvatanja medija je toliko rastegljivo da je ustvari suština – dobar umetnički rad. Akvarel je samo polazište odakle krećemo i videćemo dokle ćemo stići. Akvarel je jedna strana, a druga je kontekst u kome se krećemo kao umetnici tj. zadata tema “Idoli i ideali”. Dopalo mi se da razmišljamo o tome, da se u godini Olimpijade krećemo na fonu idola i ideala. Za mene kao umetnika to je izazov i nadam se da ću napraviti dobar rad koji će ostati u Zbirci Savremene galerija Zrenjanin. Akvarel razumem kako univerzalan princip komponovanja, dovođenja stvari u određene odnose. Tako i crtanje! Tako i akvarel! Sve što ima veze sa vodom, komponovanjem, likovnim mišljenjem u vezi s vodom – to je već akvarel.

DSCN2521

Vendel Vaštag

Vendel Vaštag: Ako danas pričate o idolima i idealima, ili čak uzorima sve se svodi na materijanost i fizički izgled. Sa te strane svakog idola možete preuzeti i biti sam svoj bog, sam svoj ideal, dok su one druge neopipljive materije nedostižne. Ja bih se na to skoncentrisao, jer taj povratak mogućem idolopoklonstvu znači da je ono bilo nedostižno… U tom smislu akvarel, da li njegovo svojstvo ili performans ne bih shvatio kao fiksiranost,  već bih ga prikazao u onom mediju koji bi me najbolje predstavio. Akvarel pruža mogućnost onoga “invisible”, nedodirljivog  o čemu sam govorio na početku – nepristupačnost nematerijalnog čina kada pričamo o idolima i idealima. Mislim da akvarel daje taj dijapazon opisa o nedodirljivosti. I zato je nebitno da li je u pitanju performans, video instalacija, te tako posmatram temu ovog skupa, druženja,vorkšopa.

Susret akvarelista Ečka, 37. po redu, svoje javno predstavljanje imaće 1. avgusta u Salonu savremene galerija Zrenjanin.

PROČITAJTE I: kultura-secanja-umetnicka-kolonija-ecka-60-godina11-bijenale-akvarela-zrenjaninzbirka-savremene-galerije-zrenjanin

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *