Priča “Ulegnuti madrac” iz zbirke Jusufa Idrisa “Rečna vila,  jedna je od dvadesetčetiri koje se nalazi u knjizi ”Priče iz delte Nila” (Clio, 2022) koju je priredio i sa arapskog preveo Srpko Leštarić. “Priče su oblikom i tematski raznovrsne, jezik im je bogat i stilski razuđen… U njima se autori s lakoćom prebacuju s književnog arapskog na živahan govorni jezik, u kojem se – u originalu, dakako znatno jasnije nego u prevodu – razaznaju obeležja zavičajnog izraza, staleške pripadnosti I nivoa ličnog obrazovanja” (Reč prevodioca – prirđivača.

Prve bračne noći, dok je madrac bio nov, ravan i nabrekao, on je legao na njega opruživši svoje ogromno telo. Prijalo mu je što je madrac talo mek i udoban pa reče ženi koja je stajala kraj prozora:

“Pogledaj, je li se svet šta promenio?”

Žena pogleda kroz prozor i odgovori:

“Ne, nije se promenio”.

“Da onda odspavam jedan dan.”

Spavao je nedelju dana, a kad se probudio telo mu beše malčice utonulo u madrac.

Pogledao je ženu i rekao:

“Pogledaj, je li se promenio svet?”

Žena pogleda kroz prozor i reče:

“Ne, nije se promenio”.

“Onda ću odspavati nedelju dana”.

I odspava godinu dana. Kad se probudio, ulegnuće koje njegovo telo beše načinilo u madracu bilo je znatno dublje. On opet reče ženi:

“Pogledaj, da li se svet šta promenio?”

Žena pogleda kroz prozor pa reče:

“Ne, nije se promenio”.

“Da onda odspavam mesec dana.”

Spavao je pet godina. Kad se probudio, telo mu se beše još više uleglo u madrac, a on, po običaju, reče ženi:

“Pogledaj, je li se svet promenio?”

Žena baci pogled kroz prozor i odgovori:

“Ne, nije se promenio”.

“Onda ću odspavati godinu dana”.

I spavao je tako deset godina. Za to vreme u madracu se beše stvorio dubok žleb, tačno prema obliku njegovog tela. Bio je mrtav, pa su ga prekrili čaršavom i madrac se namah izravna – na njemu nije bilo ni najmanjeg ispupčenja. Poneše ga zajedno s madracem koji se beše pretvorio u grob i izbaciše ga kroz prozor na tvrdo ulično tlo.

Tada, pošto je ispratila pad madraca-groba do njegovog poslednjeg počivališta, supruga ponovo pogleda kroz prozor, okrete pogled naviše ka praznini i reče:

“Bože moj! Kako se svet promeno!”

Oprema teksta korzoporal

PROČITAJTE I: ko-je-rekao-pesma-iscekujuci-varvare/,  zensko-oko-nafaka-podrska-zivotu/, knjiga-arapske-poslovice/,  korzo-portal-prvih-sto-dana/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *