U nedelju u zoru završen je 26. Pozorišni maraton u Somboru, gradu čije Narodno pozorište postiže najviše domete stvaralaštva. Od  13. do 16. juna 2018. odigrano je 15 predstava, a fokus je bio na komediji. Gostovala su pozorišta iz Užica, Kikinde, Beograda, Zagreba i Novog Sada. Ovo nije takmičarski festival, ali se, ipak, dodeljuje nekoliko nagrada, posle čega sledi tradicionalni cvetni udar kada se domaćini i publika poklone jedni drugima i posipaju cvećem. Korzoportal na licu mesta.

DSCN7845

Pozorišni maraton počeo je dan pre svečanog otvaranja premijerom somborskog pozorišta “Samoubica” u rečiji Milana Neškovića, a dan kasnije počela je zvanična selekcija – prvo je bilo Užičko pozorište sa “Mandragolom”, režija Marko Torlaković, a poslednje pozorište domaćin –“Kad bi Sombor bio Holivud”, režija Kokan Mladenović stari prijatelj ove manifestacije. U međuvremenu su se nizale po tri, četiri predstave dnevno, poslednjeg dana bilo ih pet.

DSCN7862

Narodno pozorište Sombor 1992. ustanovilo je nagradu „Nikola Peca Petrović koja se uručuje na Pozorišnom maratonu. Ova nagrada se bijenalno dodeljuje najuspešnijem pozorišnom menadžeru. Somborsko pozorište na taj način čuva uspomenu na upravnika koji ga je svrstao u red najboljih u zemlji. Ove godine dodeljena je reditelju Andrašu Urbanu, direktoru subotičkog pozorišta “Kostolanji Deže”. Pored te nagrade o kojoj odlučuje žiri, upravnik dodeljuje još tri – za najboljeg glumca/glumicu sezone i to su ovog puta Branislav Jerković i Ivana V. Jovanović, a nagrada Iza kulisa uručena je Dejanu Vukoviću (ona se dodeljuje onima koji rade iza scene i bez kojih ne bi postojalo pozorište, prim.korzoportal)

DSCN7847Upravnik Mihajlo Nestorović, novinarka Radio Novog Sada Tatjana Novčić Matijević

U programskoj knjizi ovogodišnjeg Pozorišnog maratona, upravnik Narodnog pozorišta Sombor Mihajlo Nestorović napisao je: Kako se meri brzina života? Da li postoji merna jedinica za istu? Po kom etalonu li se izračunava? Šta je uopšte život? Ko smo MI? Bože, kako čovek može da zaluta ako se upusti u avanturu preispitivanja… Nego, kada ste se poslednji put zavalili u mirisnu travu i zagledali u beskrajno plavetnilo ili zvezdano nebo… Kada ste poslednji put zažmurili i poželeli da poletite, da se izmestite u neku drugu dimenziju? Da nismo možda prestali da sanjarimo, da kreiramo u glavi paralene svetove u kojima je sve savršeno? Probudimo dete u sebi, dajmo sebi šansu da pobegnemo od stvarnosti, sanjajmo otvorenih očiju. Nije li vreme u kojem živimo tako zagonetno i neuhvatljivo? Zato dopustite sebi da se ušuškate između jave i sna. Dobrodošli na 26. Pozorišni maraton.

DSCN7870

Narodno pozorište Sombor ima tradiciju od 136 godina, nalazi se u zgradi koja je spomenik kulture od velikog značaja, a njegova sala je poput bombonjere. Pozorišni maraton ustanovljen je 1993. kao jedinstveno obeležavanje završetka tekuće sezone, a na zadovoljstvo i pozorišnih umetnika ne samo iz Sombora, i naravno Somboraca. U ne uvek pogodnim uslovima Pozorišni maraton jeste podvig u pravom smislu reči.

PROČITAJTE I: pozorisni-maraton-somborpozoriste-tosa-jovanovic-zrenjanin-vise-od-igrebudva-grad-teatar-regionalni-program-ogledala-drustva-u-tranzicijigledalisce-koper-teatro-capodistriaistorijska-pozorista-evrope-u-jadranskoj-ruti

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *