Pred nama je novo izdanje knjige Donke Stančić “Novi Sad od kuće do kuće 2” (Studio Bečkerek, Novi Sad, 2018). Čitajući ovu knjigu koju prate izuzetne fotografije (Aleksandar Plačkov, Milan Konjević) utonućete u istoriju građanskog Novog Sada, u građevine javnih ustanova, sakralnih objekata i privatnih kuća.

DSCN7647Drugo izdanje knjige “Novi Sad od kuće do kuće 2”

Donka Stančić se takoreći celog života bavi istorijom proučavanja istorije arhitekture Novog Sada, objavila je brojne radove u stručnim časopisima, ali je do šire publike doprla knjigom “Novi Sad od kuće do kuće” koju je 2005. godine izdao Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. Tiraž je rasprodat! Tek ove 2018. pojavio se izdavač, novosadski Studio Bečkerek, koji je objavio novo, dopunjeno izdanje.

Kako je uopšte nastala knjiga „Novi Sad od kuće do kuće“?

Donka Stančić: Ideja da napišem knjigu bila je činjenica da se mi „zaštitari“, stručnjaci koji se bavimo zaštitom, konzervacijom, borimo da sačuvamo staro, vredno, pišemo u časopisima, čitamo tekstove jedne drugih. Ipak, proteklih decenija videla sam da naše teme nemaju komunikaciju sa širim slojevima. U zavodima za zaštitu spomenika kulture obrađujemo svako svoju oblast, ali ako se to ne publikuje, ni mi sami ne znamo šta se iza brda valja, šta je recimo vredno u Valjevu, šta u Somboru i tako dalje. Sve u svemu, ideja je bila da knjiga “Novi Sad od kuće do kuće” bude zanimljiva i struci, i građanima.

DSCN7648Prvo izdanje knjige “Novi Sad od kuće do kuće”

Gde je početak istraživačkog rada Donke Stančić? Sve je počelo u Arhivu Grada Novog Sada, njegovom građevinskom odeljenju koji se nalazi, zamislite, u podrumu Gradske kuće,odnosno Magistrata. Tada, pre četvrt veka, radili smo brojne detaljne planove za urbaniste, pa da ne bismo kopali po prašini, isposlovala sam da nam bude dostupna ta Arhiva. I tu sam pronašla neotkrivene podatke o kućama Novog Sada posle velikog stradanja 1849. godine, to je bilo vreme revolucionarnih previranja u Evropi. „…Naravno, usled bogatstva i obilja prikupljenog materijala ova knjiga je sa lakoćom mogla biti i ‘ fascinatno reprezentativna, luksuzna monografija ’, ali ja ostajem u nadi da će potencijalni čitaoci biti zadovoljni što nije bilo tako.” (Predgovor D. Stančić, Novi Sad od kuće do kuće, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada 2005, Studio Bečkerek 2018).

PROČITAJTE I: foto-esej-grafitti-novi-sad-pure-urbannovi-sad-i-svetojovanski-toponimkultura-secanja-alimpije-popovic-prvi-posleratni-gradonacelnik-novog-sadaizlozba-u-beogradu-secesija-sloboda-stvaranja

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *