Pozorište Toša Jovanović Zrenjanin obeležilo je 15. oktobra 2016. sedam decenija profesionalnog rada tj. od osnivanja Dramske scene, odnosno šest od kako je osnovana Lutkarska scena. U zrenjaninskom Narodnom muzeju tim povodom otvorena je izložba autorke Aleksandre Milošević. Zatim je na najstarijoj baroknoj sceni u Srbiji odigrana predstava „Romeo i Julija“ u režiji Nikole Zavišića koji je završetak ove tragedije pretvorio u hepiend, na zadovoljstvo, prema svemu sudeći, i publike i glumačkog ansambla. Korzoportal na licu mesta.

dscn3365

Svaki grad živi sa svojim pozorištem, ali Zrenjanin živi i više. Pozorište je način života Zrenjaninaca. Logično! U tadašnjem Bečkereku, u istoj zgradi u kojoj je 1946. osnovano profesionalno pozorište “Toša Jovanović” odigravale su se predstave putujućih trupa od 1884. godine, pre postojanja profesionalnih pozorišta na tlu današnje Srbije.

dscn3355

Nekadašnja zgrada žitnice 1839. preuređena je u pozorište i to je do danas! Pozorišna sala, najstarija barokna scena u Srbiji, posle restauracije ima tadašnji izgled. U Narodnom muzeju Zrenjanin povodom jubileja, otvorena je izložba autorke Aleksandre Milošević o slavnoj pozorišnoj prošlosti.

dscn3354

Kada se u muzejskim vitrinama i oko njih poređaju artefakti iz prošlosti Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“  vidljivije je šta se u njemu događalo.  Izložba je ostvarena saradnjom zrenjaninskog pozorišta i Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, a značajan deo materijala dospeo je iz  novosadskog Pozorišnog muzeja.

dscn3359Foto

Pozorište Toša Jovanović Zrenjanin imenovano je po zrenjaninskom glumcu.

dscn3351

Na izložbi se mogu videti fotografije, plakati, programi predstava, skice, lutke…

dscn3358

Pozorište Toša Jovanović Zrenjanin nalazi se na „Evropskoj ruti istorijskih teatara“  i zbog jedinstvene zgrade koja je arhitektonska baština, u kojoj je neprekidno prisutan teatar i njegov dah. To je onaj dah koji vas zapahne kada se podigne zavesa, a ispred vas se odigrava sam život u liku glumaca… Life’s but a walking shadow… Šekspir.

PROČITAJTE Izrenjaninsko-pozoriste-breht-u-dve-epzodepremijeranarodno-pozoriste-u-suboticifenomen-zed-za-pozoristemteatar-u-tvrdavi-nagradebojan-kojicic-arhitektura-secesije-u-velikom-beckereku-zrenjaninubojan-kojicic-velikobeckerecka-stedionica-obnova

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *