Na festivalu Teatar u Tvrđavi u Smederevu dodeljene su nagrade. Najbolja predstava je  „Julije Cezar”, koprodukcija Narodnog pozorišta Sombor, Grad  Teatra  Budva i Centra za kulturu Svilajnac , u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, nagrada „Mlada nada“ pripala je Matiji Živkoviću za ulogu Smrdonje „Magarećim godinama” pozorišta „Boško Buha” publika je nagradila Sergeja Trifunovića za Bruta u “Juliju Cezaru“.

FOTO 1 Mali grad Smederevske tvrdjave Mali grad Smederevske tvrđave

Mali je broj muzičkih i pozorišnih ambijentalnih festivala kod nas, pa je pohvalno što je Grad Smederevo odlučio da neguje ovaj vid kulturno-manifestacione ponude u jedinstvenom ambijentu svoje srednjovekovne tvrđave.

Postoje muzički (rok, dens, džez, klasika) i filmski festivali koji se održavaju na letnjim pozornicama u Nišu, Vrnjačkoj Banji, Novom Sadu, Beogradu, Paliću. Ako želimo da posetimo neki ambijentalni događaj u istorijskom prostoru, sličan Ohridskom letu, Gradu teatru u Budvi ili Dubrovačkim ljetnim igrama, možemo da odemo na Exit, do Aranđelovca na Mermer i zvuke, do Segedina, Šapca ili u Kragujevac na Arsenal fest. Belef u Beogradu je ranije imao zanimljive predstave, ove godine je oživeo dvorište Kapetan-Mišinog zdanja. Pamtimo gostovanje Eme Šaplen i izvođenje Aide u amfiteatru u Viminaciumu. Mladi festival Teatar u tvrđavi u Smederevu mora dobro da se potrudi, ne bi li dostigao kvalitete svojih domaćih i evropskih uzora.

FOTO 2 Logo festivala

Festival Teatar u Tvrđavi je nastavio tradiciju prethodnog festivala Tvrđava teatar, koga je 2014. godine ukinula gradska vlast u Smederevu, iz finansijskih i političkih razloga: naime, pet izdanja festivala je organizovalo udruženje građana blisko Demokratskoj stranci, a jedan od osnivača je Vida Ognjenović, nekadašnja potpredsednica stranke. Tada je osnovan novi festival u Smederevskoj tvrđavi, jednoj od najlepših pozornica među srednjovekovnim zidinama na Dunavu, ali sa drugačijim konceptom i pod imenom Teatar u tvrđavi. Organizator je Centar za kulturu. Prvo izdanje iz 2014. je bilo posvećeno obeležavanju veka od Prvog svetskog rata.

Za one koji su propustili festival Teatar u tvrđavi program koji potvrđuje visoke kriterijume selekcije u koju su uključena pozorišta iz više mesta u Srbiji.

Čovek je čovek, (Bertold Breht), NP Toša Jovanović Zrenjanin, režija Anđelka Nikolić

Magareće godine (Branko Ćopić), pozorište Boško Buha Beograd, režija Marko Manojlović

Iza kulisa (Majkl Frejn), pozorište Boško Buha Beograd, režija Jug Radivojević

Julije Cezar (Viljem Šekspir), Narodno pozorište Sombor, Grad teatar Budva, Centar za kulturu Svilajnac, režija Kokan Mladenović

Kafanica, sudnica, ludnica (Branislav Crnčević), Šabačko pozorište, režija Miroslav Trifunović

Valjevska bolnica (Dobrica Ćosić), Kruševačko pozorište i Centar za kulturu Vuk Karadžić Loznica, režija Slavenko Saletović

Selektor festival bio je dramski pisac  Radoslav Lale Pavlović,  članovi žirija pijanistkinja Dragana Dimić, glumica Nina Janković i glumac Ivan Mihailović.

PROČITAJTE Igolubacka-tvrdava-u-jeku-obnovefestival-letnja-radostexpeditio-otkrivanje-prostora

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *