U jednom od prolaza u pešačkoj zoni Novog Sada, u Dunavskoj ulici nalazi se “Jucin dućan”. Već neprevodiva reč  na evropske jezike “dućan” nagoveštava da ova priča ima aromu autentičnosti. Otkud u neizvesnom vremenu instant konzumerizma nešto što je stvoreno sui generis imaginacijom?

DSCN2555

Nataša Dujin u svom „Jucinom dućanu“

Nataša Dujin u vremenu za koje u Srbiji kažu “da nije ni za kakav početak” odlučila je da otvori prodavnicu/suvenirnicu čija je maskota lutkica Juca. Za korzoportal kaže:

Juca, drvena lutkica s kikicama, obučena u vedre tufnaste i karirane suknjice nastala je u trenutku moje životne prekretnice kada sam nižući perlice, igrajući se i maštajući, došla do njenog lika. Juca sam zapravo ja kao dete. Ona je nostalgična priča iz detinjstva kada nam nije trebalo povoda da budemo radosni. Juca je lutkica koja izmami osmeh svakome ko je pogleda. Napravljena je od prirodnih materijala – drveta, kudelje i pamuka.

DSCN2551

Juca je postala suvenir jer ima opšte karakteristike koje govore o ženi – Vojvođanki: zaobljeno, rubensovsko telo, blagost izraza, klompe u koje je obuvena bile su svakodnevna obuća u Vojvodini,  početkom 19. veka i deo narodne nošnje. Znači, Juca je simbol vremena i konkretnog prostora.

DSCN2554

Jucin dućan mesto je gde se nalazi i unikatni nakit, predmeti od kože, keramike, svile, platnene torbe (cegeri) sa unikatnim aplikacijama. Autori su Marina Femić, Romana Knežević, Marija Cuculi, Nina Milutinović, Tamara Savić, Marijeta con Fuoco, Ana Savić, Vladimir Zdravić. Oni su iz Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Kruševca.

DSCN2559

Jucin dućan je porodični posao ili modernim jezikom rečeno “family business” na kome počivaju Italija i druge evropske države. Nataša Dujin kaže da je od uvek želela da ima “malu radnju” i sada je uz podršku porodice to i ostvarila. Ćerka Tijana zadužena je za marketing i promotivne aktivnosti. Pravi dućan delikatesa! Ipak, da nije Nataše, ne bi bilo ni Juce koja se smeši.

PROČITAJTE I: gradokovano-stablo-cilj-svakog-kalfekorzo-portal-postoji-godinu-danadivne-baletanke

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *