Podsećamo na dva izdanja u različitim medijima čije su autorke Novosađanke – knjiga Novosadska ženska proza: od ispovesti do putopisa“  i kompakt disk savremene muzike „Novosadske kompozitorke No.1“. Post festum, nikad nije kasno. Foto: Arhiva   

Shodno epidemiološkoj situaciji, nije organizovana promocija knjige “Novosadska ženska proza: od ispovesti do putopisa  i kompakt diska Novosadske kompozitorke No.1 u decembru prošle godine (2020) kada su objavljeni. Mini susret nekih od autorki i urednica bio je u novosadskoj knjižari Bulevar Books. Oba izdanja je ostvario Savez feminističkih organizacija (Re)konekcija, a objavljena su u njihovoj ediciji K.A.T. (Kultura, Aktivizam, Teorija, prim.korzoportal) koju uređuju Silvia Dražić i Vera Kopicl  koja za korzoportal pojašnjava zbog čega su se opredelile za Branku Parlić (CD) i Vladislavu Gordić Petković (knjiga) – “Za sve projekte biramo osobe od autoriteta i znanja tako da  njihov rad kao priređivačica izdanja nije samo puki zbir umetničkih dela nego je rezultat istraživanja, vrednovanja i teorijskog i kritičkog bavljenja ovim oblastima. Branka Parlić, pored toga što je vrsna pijanistkinja, bavi se proučavanjem i izvođenjem nove muzike, kao predavačica na novosadskoj Akademiji umetnosti na Departmanu muzičke umetnosti takođe je imala uvid u savremenu kompozitorsku scenu. Vladisalava Gordić Petković na različite načine se bavi ženskom književnošću, kao jedna od najznačajnijih  teoretičarki  ali i kao kordinatorka Rodnih studija. Pogovor u Antologiji je specifična studija tema, poetika i žanrovskih odrednica novosadskih spisateljica”.

Foto: Manja Holodkov

Antologija novosadske ženske proze kao i CD Novosadske kompozitorke No.1 predstavljene su prvo na društvenim mrežama, ali su i same spisateljice/kompozitorke svoja pojedinačna dela objavljivala na tom virtuelnom prostoru. Pored toga, predstavljale su se u televizijskim emisijama iz kulture, a sve najznačajnije radio stanice emitovale su kompozicije koje su sada predstavljene na CD-u.

Vera Kopicl naglašava i širi kontekst u kome su nastale knjige Novosadska ženska proza: od ispovesti do putopisa  i kompakt disk Novosadske kompozitorke No.1, a to je dizajn izdanja kao način da se promoviše novosadska umetnička scena. Na naslovnoj strani knjige je rad mlade novosadske slikarke Nore Mesaroš, a total dizajn CD-a uradio je novosadski konceptualni umetnik Čedomir Drča.

U okviru istog projekta Savez feminističkih organizacija (Re)konekcija, u ediciji K.A.T priprema se Antologija novosadskih pesnikinja u izboru Siniše Tucića, a drugi deo CD-a Novosadske kompozitorke kao i prvi, priređuje Branka Parlić.

Knjiga i CD mogu se kupiti u novosadskim knjižarama Bulevar Books i Zenit.

PROČITAJTE I: novi-sad-2021-evropska-prestonica-kulture-k-a-t-programi-zenskog-kulturnog-aktivizma/,  k-a-t-program-zenskog-kulturnog-aktivizma-ostvarena-vizija/, intervju-natalija-vulikic-informaticarka-predana-muzeologiji/, branka-parlic-nevidljive-kompozitorke/katalin-ladik-bez-radosti-ne-vredi-stvarati/vikend-prica-par/

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *