U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine predstavljen je (13. decembar 2019) zbornik Teorijski diskursi savremene ženske kulture (Zavod za ravnopravnost polova, Novi Sad, 2019) i katalog izložbe Isekle smo kablove! (SFO (Re)konekcija, Novi Sad, 2019). Ovom promocijom završen je ovogodišnji program multimedijalne platforme K.A.T. Foto: korzoportal

Zbornik su priredile Silvia Dražić i Vera Kopicl. Na promociji zbornika/kataloga govorile su Gordana Stojaković, Marija Gajicki, Vera Kopicl, Isidora Todorović.

Projekat K.A.T. (Kultura. Aktivizam. Teorija.) realizovan u Novom Sadu, obuhvata aktivnosti od 2017. godine. U zborniku Teorijski diskursi savremene ženske kulture nalazi se 21 tekst –  izlaganja/predavanja koja su se održala tokom Multimedijalne platforme K.A.T. (2017/ 2018. godine). Tekstovi slede ostvarene programe. U njima se na tragu najbolje tradicije feminizma i feminističkih istraživanja baštine, te njihovog subverzivnog potencijala i propitivanja dovode u pitanje važeći kanoni i obrasci ponašanja, mišljenja i umetničkog delovanja. Autorke i autor: Katalin LadikBranka ParlićNina ŽivančevićSanja Kojić MladenovIsidora TodorovićAndrea PalaštiTijana i Mila PopovićSuzana MilevskeTanja OstojićSonja Jankov, Dejan VasićMilesa MilinkovićVlasta DelimarMaja SedlarevićVladislavaa Gordić PetkovićJelena Anđelovska/Vitomirka TrebovacOlivera Pančić SvirčevGordana StojakovićGordana TodorićLidija MustedanagićJelena Ognjanović.

Izložba „Skok i zaron“

Gordana Stojaković o važnosti Zbornika:  Mislim da niko osim Vere Kopicl i Silvie Dražić nije mogao da okupi ovoliko umetničkih imena na jednom mestu, jer je umetnička scena prilično razbijena pre svega zbog sujeta, pa često neko neće da radi s nekim, iako ima i drugih razloga nezajedništva. Stoga je interesantno da su njih dve uspele da okupe izuzetne umetnice, ostvarene su izložbe, a u Zborniku je korpus značajnih tekstova. Još nešto je važno – ova saradanja sa pokrajinskim Zavodom za ravnopravnost polova bila je takođe osveženje, jer je bila ravnopravna, fer u dogovaranju, bez obzira kojoj političkoj opciji ko pripada. I to je pozitivna stvar.

Isidora Todorović, kustoskinja izložbe “Isekli smo kablove” o važnosti zajedništva: Kada govorimo o sujeti, mi smo je prevazišle. Radi se o dve izložbe – Sanja Kojić Mladenov iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine je kustoskinja jedne, tu je predstavnica nevladinog sektora, a ja sam iz novosadske Akademije umetnosti i sa nezavisne umetničke scene. I mi smo se složile da moramo da se ujedinimo, a ne da se svađamo oko sitnih budžeta, ucenjene od strane moćnih struktura. U tom kontekstu sam ponosna što smo se ujedinile i nadam se da će ovo biti primer za budućnost kako možemo zajedno da prevaziđemo trivijalnosti naših života.

Izložba “Isekli smo kablove”

Promocijom zbornika Teorijski diskursi savremene ženske kulture i kataloga izložbe Isekle smo kablove! završava se ovogodišnji program multimedijalne platforme K.A.T. koji je od 22. novembra do 13. decembra 2019. organizovan u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Multimedijalna platforma K.A.T. deo je projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture„.

U planu je osnivanje Ženskog muzeja, ali o tom potom.

PROČITAJTE I: novi-sad-2021-evropska-prestonica-kulture-k-a-t-programi-zenskog-kulturnog-aktivizma, branka-parlic-nevidljive-kompozitorke, /katalin-ladik-bez-radosti-ne-vredi-stvarati, vikend-prica-van-svake-kontrole, branka-parlic-predstavljen-dupli-album-satijevih-kompozicija-inities-2017

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *