Događaj koji je obeležio kulturnu scenu Novog Sada 2018. U okviru tekućeg programa Novi Sad 2021–Evropska prestonica kulture, održava se projekat K.A.T. u čijem fokusu je kultura koju stvaraju žene na mnogim poljima, koji je osmislio Savez  feminističkih organizacija „(Re)konekcija“. Šta je sadržaj ovog projekta koji ne samo da je jedinstven po koncepciji, već  je do sada ocenjen i najvišim ocenama, kako publike, tako i brojnih učesnica? Piše: Silvia Dražić

Katarina Petrović, Bojana Knežević

Tokom dve sedmice  (19. novembar – 1. decembar 2018) odigrao se drugi program K.A.T muldimedijalna platforma posvećen istraživanju i predstavljanju  ženske kulture, aktivizma i teorije u organizaciji Saveza feminističkih organizacija „(Re)konekcija“ i autorstva Vere Kopicl i Silvije Dražić. Ovogodišnja tema bila je politika ili politike, u meri u kojoj uređuju naše živote, određuju konceptualizacije naših tela i disciplinuju naše životne rutine. Pod provokativnim i istorijski bremenitim  naslovom  ART ili PAKT istraživao se upravo potencijal ove dileme: da li je samo pitanje  još uvek moguće postaviti  u njegovom radikalnom obliku.

Povezna nit programa bila je izložba „Performans, performativnost i dokument“ (19. novembar 2018) u Galeriji SULUV. Autori koncepta i kustosi Andrea Palašti i Dejan Vasić, predstavili su umetnice i umetničke grupe koji kroz različite umetničke medije (video i foto-dokumentacije, performansi, predavanja) tematizuju pitanja ženskog identiteta, migracija, kulturnih politika, tela i seksualnosti u kontekstu aktuelnih struktura moći u umetnosti i društvu. Izloženi su radovi Ivane Smiljanić, Tanje Ostojić,  Lane Čmajčanin, Lale Raščić, umetničkih grupa Femkanje i Dopelgenger. Kao deo otvaranja  izložbe Vlasta Delimar je u Malom likovnom salonu izvela performans „Pravo na orgazam posle šezdesete, a Danica Bićanić je tokom trajanja izložbe nastupila sa performansom  „Ljubavni isečci za Dženesis Pi-Oridž Brejera” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Na istom mestu priređeno  je scensko čitanje drame Olge DimitrijevićJa često sanjam revoluciju“.

Performans Danice Bićanić

Centralna uloga koju su kustosi izložbe dodelili performansu ima kako  svoje istorijsko, tako i teorijsko opravdanje. Sedamdesetih godina prošlog veka, u vreme neoavangardnih previranja u tadašnjoj jugoslovenskoj umetnosti  upravo se na ovom prostoru šire i razvijaju nove umetničke prakse: lend i bodi art, arte povera, hepeninzi, umetničke akcije iperformansi. Ne manje bitno, umetnice započinju da istražuju vlastiti identitet i status u dominantno muškom svetu umetnosti te nastaje i ženski performans, pre svega u izvedbi  pesnikinje i multimedijalne umetnice Katalin Ladik.  S druge strane, performans kao investicija tela kojom se izražava neko uverenje ili politički stav i stoga kao modelprevođenja umetničkih praksi u političke prakse, postao je jedna  od  nezaobilaznih umetničkih strategija feminističke i participativne umetnosti.

Kao prateći program, u više sesija i u različitim prostorima (MSUV, Galeriju Matice srpske, Skupštini Vojvodine) održana je konferencija „Politike tela u savremenoj umetničkoj praksi“.  Žena kao politički subjekat, kao subjekat znanja i umetničkog delovanja nije apstraktni entitet, nego polna, telesna egzistencije opterećena i određena korpusom vlastitog iskustva.  Otud su telo i njegove različite konceptualizacije izraženе kroz različite umetničke prakse (reprezentacije, istupe,  perfomativne nastupe i ponašanja),  temeljni za razumevanje načina na koji žene/umetnice razumeju društvo u kojem žive kao i svoje mesto i ulogu u njemu. Autorke multumedijalne platfome K.A.T. nastojale su da izborom tema i izlagačica predstave kako savremeni kulturnii politički prostor, tako i žensko kulturni nasleđe i modele njegovog očuvanja.

Na konferencijji su se mogle pratiti prezentacije umetnica/učesnica izložbe, kao i izlaganja Vlaste Delimar, Suzane Milevske, Vladislave Gordić Petković,  Milese Milinković, Gordane Todorović, Sonje Jankov, Olivere Pančić Svirečev, Jelene Ognjanović, Lidije Mustedanagić i Maje Sedlarević. Govorilo se o književnom stvaralaštu Daše Drndić i Mire Otašević, feminističkoj umetnosti invalidnosti, participativnoj i feminističkoj umetnosti,  ženskom kulturnom nasleđu i ženskom sefardskom pismu, zastupljenosti ženskog stvaralaštva u muzejima i ženskim muzejima, pravu na abortus i dostojanstvenom starenju.

U toku trajanja izložbe održane su i dve promocije knjiga. U Skupšitini Vojvodine, povodom stogodišnjice ulaska prvih žena u Veliku narodnu skupštinu predstavljena je monografija “Milica Tomić Miletić Pouke i polemike” koju je priredila Vera Kopicl, a u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine publikacija “Leksikon Tanja Ostojić” nastala kao jedan od rezultata participativnog umetničkog projekta koji savremena umetnica Tanja Ostojić već sedam godina sprovodi sa svojim imenjakinjama –Tanjama Ostojić.

Ovo je bilo drugo izdanje multimedijalne platforme K.A.T. Prethodno je 2017. održana dvodnevna konferencija koja se bavila uzajamnim interakcijama umetnosti i obrazovanja, dok će ove, 2019. K.A.T biti posvećen mladim umetnicama i novim medijima. K.A.T. se nastavlja i potom kao deo projekta Novi Sad evropska prestonica kulture 2021. U konačnom ishodu treba do dovede do stvaranja ženskog muzeja koji bi pratio i dokumentovao događanja na ženskoj umetničkoj, aktivističkoj i teorijskoj sceni.

PROČITAJTE I: katalin-ladik-bez-radosti-ne-vredi-stvaratimonografija-milica-miletic-tomic-pouke-i-polemike,    videomedeja-nekada,

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *