Dok se Podgrađe Petrovaradinske tvrđave već godinu dana obnavlja uz mnogobrojne građevinske i druge radove, pod jednom od skela u Štrosmajerovoj ulici, uprkos padajućim starim crepovima, obijenom malteru i neizbežnim oblacima prašine, odvažno su promolile nos dve mlade žene – Ana Oparnica Tegeltija i Nataša Oparnica Vračar. Iznad njihovih glava stoji naziv “Werkštat”. One su od skoro vlasnice malog, ljupkog prostora koji je svojevrsna moderna suvenirnica i prodavnica umetnički dizajniranog nakita, kožne galanterije i upotrebnih predmeta. Nisu imale strpljenja da se u potpunosti završi rekonstrukcija petrovaradinskog Gradića, već su oprale i osvetlile izlog, pa je pod skelama počela “avantura Werkštat”. Foto: Kaća Lazukić Ljubinković

Nataša i Ana

Korak po korak izgleda da Podgrađe Petrovaradinske tvrđave – Donji grad, uskoro čeka povratak starog sjaja kojim je bio ovenčan kao elitno vojno naselje sagrađeno u vreme Marije Terezije. U takvom urbanom prostoru bile su odgovarajuće prodavnice, među njima i zlatara. Iako novootvoreni “Werkstat” ima drugačiji sadržajni koncept, ako je zlatara pojam sjaja onda je to u izvesnom smislu i “Werkštat” u 21. veku, jer nagoveštava novo, sadržajem osmišljeno vreme rekonstruisanog Gradića.

O nazivu “Werkštat” Nataša Oparnica Vračar: Dugo smo moja sestra Ana  i ja razmišljale kako bismo nazvale našu prodavnicu koju smo zamislile kao “concept store” i onda smo slučajno u rečniku starih vojvođanskih izraza pronašli nemačku reč “werkstatt” koja znači “radionica, zanatska radnja” i koristila se u Vojvodini. Oduševile smo se i napravile srpsku verziju te nemačke reči, pa je nastao naziv  “Werkštat”. Naša ideja je da promovišemo ne samo nakit koji prave Ana i naš tata od koga je sve i počelo, već i druge dizajnera sa ovih prostora. Inače, Ana i tata su u već u zanatskim i umetničkim vodama, izrađuju kožnu galanteriju, unikatni nakit, godinama imaju prodajno mesto u centru Novog Sada koje je poznato našim sugrađanima. Onda se neočekivano ukazala prilika da uredimo ovaj prostor u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i oberučke smo se letos prihvatili posla, uz ideju da u ponudu uključimo i druge autore, s tim da akcenat bude na programu suvenira. “Werkštat” se nalazi na atraktivnoj turističkoj lokaciji u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, a očekujemo da će postati još atraktivnija (osmehuje se).

„Werkštat“, otvorena vrata

Ana Oparnica Tegeltija (dizajnerka nakita, prim korzoportal): Iako nam je u fokusu suvenirski program, akcenat nismo stavili na dizajnere koji insistiraju na etno elementima, jer mi promovišemo i podržavamo savremeni autorski dizajn suvenira. To je naš koncept koji “Werkštat” treba da razlikuje od ostalih suvenirnica u Novom Sadu.

I tako je u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, pod skelama u procesu njegove rekonstrukcije, decembra 2018. počela “avantura Werkšat”, prva suvenirnica savremenog dizajnerskog koncepta u Novom Sadu,  koju su osmislile kao porodični posao Ana Oparnica Tegeltija i Nataša Oparnica Vračar, uz dragocenu podršku zanatsko-umetničkog umeća njihovog tate Milenka Oparnice.

PROČITAJTE I: podgrade-petrovaradinske-tvrdave-ana-artcraftalmaski-kraj-korak-u-novom-milenijumufestival-ulicnih-sviraca-konferencijaokrugli-sto-upotreba-bastinefestival-ulicnih-sviraca-u-istorijskom-gradusuburbium-javni-prostor-u-gradu-kultura-koriscenja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *