U kulturnoj stanici “Svilara” u Novom Sadu, u srcu Almaškog kraja, predstavljena je aplikacija u čijem sadržaju je 30 objekata koji obuhvataju Almaški kraj, ali i najuži centar Novog Sada koji je za svakog turistu polazna tačka istraživanja grada. Ovo je ideja Udruženja “Almašani”.  Korzoportal na licu mesta. Foto: Vladimir Zubac

“Svilara”, priprema uoči prezentacije

Kada se spoje kulturno nasleđe od pre tri veka i digitalna tehnologija iz 21. veka, nastane aplikacija kojom u nekoliko koraka na mobilnom telefonu možete osvojiti prostor Almaškog kraja i užeg centra Novog Sada. Ovaj program osmislili su u sadržaju Ivana Nešković Repić i Đorđe Srbulović (Zavod za zaštitu spomenika kulture Novi Sad), Vladimir Zubac (fotografija) i kompanija Oruondo (aplikacija).

Dalibor Rožić, Grad Novi Sad, Marijan Majin, „Almašani“

Marijan Majin, predsenik Udruženja “Almašani” za korzoportal: Ovo je nova dimenzija predstavljanja kulturnog nasleđa Novog Sada. Mislim da je to važno, jer danas ljudi nemaju vremena da čitaju dugačke tekstove iz istorije, tako da je digitalna instant varijanta idealna. Ovo je multimedijalni vodič kroz Almaški kraj u kome smo obuhvatili i desetak objekata iz centra Novog Sada, jer je to most – da turisti iz centra došetaju u Almaški kraj u kome je začetak grada. Ovo je ideja našeg  vodiča, odnosno aplikacije.

Ivana Neškov Repić, Zavod za zaštitu spomenika kulture Novi Sad

Aplikacija je besplatna, dostupna je na srpskom i engleskom jeziku, ali je u planu i uvođenje drugih jezika s obzirom da u Novi Sad dolaze turisti iz zemalja sa drugih kontinenata.

Goran Gajić, Oruondo

Očekujući nastavak projekata „Almašana“.

PROČITAJTE I: almaski-kraj-tri-veka-postojanja, genius-loci-almaski-kraj-u-novom-sadu, bastina-slojevi-grada

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *