Svetski dan muzike u Novom Sadu biće obeležen 21. juna koncertom Vojvođanskog simfonijskog orkestra i slavnog španskog virtuoza na usnoj harmonici Antonia Serana, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada. Dirigovaće Alan Bjelinski. Korzoportal

Novosadsko muzičko leto ove godine počinje ciklusom od pet koncerata na otvorenom prostoru OTP banke, oazi mira iza fasada klasicističkih zgrada na Trgu slobode. Samo jedan koncert biće održan u Sinagogi.

Dirigent Alan Bjelinski i solista Antonije Serano

Muzička omladina Novog Sada prvi put je obeležila Svetski dan muzike 1986. godine Hendlovom „Muzikom na vodi“. Tada je u Dunavskom parku bilo četiri hiljade posetilaca! Na tom tragu nastavljaju.

„Ceo život pripremam se za ovaj koncert“ – rekao je na konferenciji za novinare španski virtouz na usnoj harmonici Antonije Serano – „Ovaj koncert mi je u srcu. Sviraću ‘Trorogi šešir’ Manuela de Falje, delo koje predstavlja u kom smeru želim da idem svirajući dela velikih španskih kompozitora. Ceo program u Novom Sadu predstavlja moju muzičku evoluciju”.

Antonije Serano na konferenciji za novinara

Na otvaranju Novosadskog muzičkog leta 21. juna, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom dirigovaće gost iz Hrvatske Alan Bjelinski koji ne krije da je program zahtevan, posebno De Faljin “Trorogi šešir”. “Ali umjetnost traži vlati trave i na nama je da ih oplemenimo. Taj klin duhovnosti je bitan da bismo obogatili protok vremena. A za prvi dan ljeta mislim da je pravi odabir i kompozicija Feliksa Mendelsona ‘San ljetne noći”.

Roman Bugar, Milan Radulović

Na ovogodišnjem Novosadskom muzičkom letu Vojvođanski simfonijski orkestar predstaviće se na dva koncerta. Direktor Roman Bugar saopštava “Bićemo na visini zadatka. Publika i aplauz su naša hrana”.

Broj jedan Muzičke omladine Novog Sada Milan Radulović, entuzijasta koji je prevazišao omladinsko doba, ali samo godinom rođenja, podsetio je da je Novosadsko muzičko leto otkrilo nekoliko otvorenih prostora na kome su se održavali koncerti (Porta crkve Sv. Jurja u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, vrt u Srednojoškolskom domu u Nikolajevskoj ulici, sada i dvorište OTP banke gde je nekada bio letnji bioskop). “Ovo je priča o udruživanju i podršci pre svega vernih saradnika Vojvođanskog simfonijskog orkestra i Novosadskog big benda. Bez njih, teško bismo ostvarili ideju Muzičkog leta u Novom Sadu. Ideju nameravamo da proširimo”.

PROČITAJTE I: festival-letnja-radost/, novosadsko-muzicko-leto-mayamisti-trio-promocija-albuma-organic/, tekst-u-fokusu-slobodan-bubnjevic-leto/, foto-esej-miholjsko-leto-u-banatu/

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *