U Konaku kneginje Ljubice (Beograd) održava se izložba „Iskorak ka modernosti – Secesija u arhitekturi Beograda“, otvorena je 12. maja i traje do 2. jula 2023. Svetski dan secesije obeležava se 10. juna. Korzoportal

Foto: Majda Sikošek

Dve godine pripreme studijske izložbe „Iskorak ka modernosti – Secesija u arhitekturi Beograda“  rezultat je saradnje Muzeja grada Beograda i Kluba „Lepota života“ i istraživačkog rada Angeline Banković i Majde Sikošek. Na izložbi je kroz fotografije, projekte i crteže, prikazano 45 objekata u Beogradu koji imaju odlike internacionalne i nacionalne secesije. Pored originalnih eksponata iz Zbirke za arhitekturu i urbanizam Muzeja grada Beograda, mogu da se vide i materijali iz drugih beogradskih ustanova  i privatnih kolekcija.

Važno je znati – … Osnovni izvor za pripremu izložbe bio je materijal koji se čuva u Zbirci za arhitekturu i urbanizam Muzeja grada Beograda, preciznije arhiva Građevinskog odbora Opštine grada Beograda, nastajala između 1898. i 1914. godine, što je vreme koje se skoro u potpunosti poklapa s periodom secesije u beogradskoj arhitekturi… Tokom prethodnih godina obavljena je revalorizacija te arhive i iz nje je dodatno selektovana dokumentacija koja je inventarisana i muzeološki obrađena, a čiji deo se prvi put publikuje u ovom katalogu i prikazuje na ovoj izložbi… (Iz Predgovora Kataloga izložbe)

Značajan doprinos vrednosti izložbe „Iskorak ka modernosti– Secesija u arhitekturi Beograda“  je nastojanje autorki Angeline Banković i Majde Sikošek da beogradsku secesiju u arhitekturi, smeste u kontekst društveno-ekonomskog razvoja Srbije na prelazu iz 19. u 20. vek kada se razvija građanska klasa koja je kapital ulagala i u izgradnju svojih kuća/zgrada.

U Srbiji, pa i u Beogradu, secesija u arhitekturi nikada nije postala državni stil, niti su je priznale zvanične institucije kao što su Arhitektonski fakultet i Ministarstvo građevina (Kadijević, „Dva toka“, 55). Zbog toga se i javila na srazmerno malom broju objekata javne namene, uglavnom u vlasništvu različitih udruženja, poput hotela „Moskva“ (bila je zgrada osiguravajućeg društva „Rosija“, prim. korzoportal) i Doma društva za ulepšavanje Vračara… (Iz Kataloga, odeljak Secesija u beogradskoj arhitekturi)

Hotel „Moskva“

Autorka fotografija objekata danas je Majda Sikošek. Prateći deo izložbe „Iskorak ka modernosti– Secesija u arhitekturi Beograda“ je mapa Beograda sa 37 odabranih secesijskih objekata koji i danas postoje (autor Aleksandar Stanojlović), kao i interaktivna aplikacija na kojoj posetioci mogu da pročitaju više o svakom pojedinačnom objektu.

PROČITAJTE I: izlozba-u-beogradu-secesija-sloboda-stvaranja/, aleksandar-zograf-suboticka-secesija-u-stripu/, putevi-kulture-secesija/, foto-esej-rajhlova-palata-subotica/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *