U Čortanovcima, u Vili Stanković, najavljen je 10. Šekspir festival koji će se održati od 29. juna do 5. jula 2023. godine. Korzoportal

Na 10. Šekspir festivalu biće igrano osam predstava. U „šekspirovskom“ ambijentu ispred Vile Stanković predstaviće se pozorišta iz Jermenije, Turske, Velike Britanije i Srbije. Biće otvoren 29. juna predstavom „Bogojavljenska noć“ novosadskog Pozorišta mladih i Akademije umetnosti Novi Sad. Prema rečima osnivača i direktora festivala Nikite Milivojevića „Šekspir do danas izaziva predrasude kako ga igrati, kao da nekome na leđa stavite neki ogroman teret. Želeo sam da se i moji studenti oslobode tog straha, jer kada prebrode prvi šok ući će u svet koji je čaroban. Kada kažemo Šekspir, ili antička tragedija, ili nešto što dolazi iz istorije, često mislimo da je to muzej. Ne razmišljamo o tome da je to i naš, realni svet. Zbog toga mladima dajemo šansu da osvetljavaju Šekspira na svoj način“.

Moto 10. Šekspir festivala je „To ispade bolje nego što sam očekiv’o”. Kako je do njega došao, objašnjava Nikita Milivojević – „Kad smo počeli da prebiramo kako je sve počelo, iznenadili smo se da smo došli do desetog Festivala. Svake godine proširujemo gledalište. Nismo mogli ni da zamislimo da će ovo postati Globe teatar u Čortanovcima, naročito da će ga otvoriti Šekspirov Globe iz Londona, da će u narednim godinama dolaziti trupe iz više od dvadeset zemalja. Videli smo 54 predstave najrazličitijeh igranja Šekspira od tragedija, komedija, vodvilja, antidrame, koreodrame, čak smo i repovali Šekspira, imali  smo i džez koncert po njegovim sonetima.  Kad smo podvukli crtu, setio sam se stiha iz ‘Sna letnje noći’, kada Oberon kaže Puku ‘To ispade bolje nego što sam očekiv’o’. Tako i ja mislim sada o Festivalu i radujem se zbog toga“.

Nikita Milivojević

Prateći program

U okviru 10. Šekspir festivala, čuvena glumica Šarlota Rempling pojaviće se na sceni u oktobru na sceni Srpskog narodnog pozorišta kada gostuje pozorište Pitera Bruka, a ona će čitati Šekspirove sonete u predstavi „Šekspir/Bah“ (vidi Program).

Od ove godine, uz selektora Nikitu Milivojevića je i koselektor Boris Liješević.

PROČITAJTE I: monografija-renata-ulmanski-njegovo-velicanstvo-slucaj/, sedam-decenija-rada-na-zastiti-bastine/, pozoriste-mladih-jubilej-najstarijeg-pozorista-za-decu-u-regionu/, s-putovanja-knjazevacki-meteori/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *