O istoriji zgrade Narodnog muzeja u Beogradu? Šta je bilo na istom mestu prethodno? U junu, 28. 2018. bio je svojevrsni novi početak, kada je otvoren Narodni muzej posle 15 godina pošto nije bio otvoren za javnost.  Povodom jedne razglednice. Preuzeto sa portala Nauka kroz priče.

Muzej

Foto: Wikimedia / Prema slici Istorijskog arhiva Beograda

Stara, bojena razglednica Beograda nastala je pre Prvog svetskog rata na današnjem Trgu republike. Na njoj se, u dnu scene, vidi prekrasna palata koja je u to doba bila zgrada Uprave fondova, a u kojoj se danas nalazi centralna zgrada Narodnog muzeja. Ovde se, sada – nakon što je muzej predugo bio zatvoren – otvara nova stalna postavka na 5000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Palata u kojoj se Narodni muzej Beograda nalazi podignuta je 1903. godine po projektu Andre Stevanovića i Nikole Nestorovića. Izgrađena je pored pozorišta, na trgu koji je inače nastao u 19. veku rušenjem Stambol kapije i koji je potom za Beograd postao ono što je i danas – glavni gradski trg.

Na mestu palate prethodno se nalazila čuvena kafana “Dardaneli”, upamćena po svojim stalnim gostima – piscima, glumcima i muzičarima koji su obeležili kulturu Srbije u prethodnom veku. Nova zgrada na mestu srušene kafane “Dardaneli” podignuta je za potrebe Uprave fondova, koja je i tada bila jedna od najstarijih banaka u Srbiji.

Osnovana 1862. godine, ova banka je u novije doba poslovala pod imenom Invest banka, sve dok sa još tri velike banke nije ugašena 2002. godine. Između Prvog i Drugog svetskog rata, banka je radila pod imenom Hipotekarna banka.

Reprezentativna palata ove banke sa impresivnim unutrašnjim stepeništem jedna je od najlepših građevina Beograda. U nekoliko navrata bila je preuređena, a pretrpela je i značajna oštećenja u bombardovanju Beograda. Svoj konačni lik dobila je sredinom šezdesetih godina 20. veka kada je rekonstruisana po projektu na kome je radilo više vodećih arhitekti tog doba.

DSCN8006Narodni muzej u Beogradu, jul 2018                                                                                                                  Foto: korzoportal

Od ovog perioda, zgrada je počela da služi kao zgrada Narodnog muzeja, vodeće ustanove kulture u Srbiji čiji fond danas sadrži čak 400.000 vrhunskih areholoških i umetničko-istorijskih predmeta. Najpoznatiji artefakt koji se čuva u Narodnom muzeju je rukopis iz 12. veka, Miroslavljevo jevanđelje, jedini spomenik nulte kategorije u Srbiji, koji je uzgred i deo UNESCO baštine sveta.

Narodni muzej u Beogradu je kao institucija osnovan 1844. godine kao “Muzeum serbski”. Tokom svoje istorije, dok se nije našao na Trgu republike, bio je smešten na raznim lokacijama – u Kapetan Mišinom zdanju, u susednim zgradama na Studenskom trgu, u Novom dvoru i u jednoj privatnoj kući u ulici Kneza Miloša.

Nažalost, Narodni muzej je bio  zatvoren za posetioce praktično od početka tekućeg 21. veka. Zbog lošeg stanja objekta i izuzetno duge rekonstrukcije izvanredna Zbirka nije bila dostupna javnosti više od 15 godina. Sve do današnjeg otvaranja.

Oprema teksta korzoportal

https://naukakrozprice.rs/muzeum-serbski

PROČITAJTE I: muzej-terra-kikinda-jedinstven-u-svetunarodni-muzej-zrenjanin-mlinovi-na-podrucju-srednjeg-banatamuzej-savremene-umetnosti-vojvodine-vojvodanski-salonfoto-esej-muzej-savremene-umetnosti-beograd-probudeni-div-i

 

 

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *