Posle 36 godina održavanja Međunarodnog simpozijuma skulpture u Kikindi koji svojom vizijom osmišljava akademski vajar Slobodan Kojić, 250 artefakata nastalih na Simpozijumu konačno je našlo “krov nad glavom”. Muzej Terra jedinstven je po zbirci skulptura u terakoti, pretežno velikih formata. Simpozijumi se nastavljaju. Korzoportal na licu mesta.

DSCN7294

U očekivanju 38. Međunarodnog simpozijuma skulpture Terra u julu,  koji kao i prethodne osmišljava Slobodan Kojić, novootvoreni Muzej Terra na 2.100 kvadratnih metara, sa 250 artefakata, oduzima dah svakom ko kroči u njega. Poslednjih godina Kojić je skoro  opsesivno radio na smeštanju skulptura pod krov. Kao idealan prostor za Muzej Terra video je deo prostora nekadašnje kasarne, odnosno manježa.

DSCN7274Slobodan Kojić u Muzeju Terra Kikinda

Slobodan Kojić: Većina posetilaca Muzeja Terra koji je prethodnih decenija bio pod otvorenim nebom nije mogla da veruju da imamo ovakvu jedinstvenu svetsku zbirku savremene umetnosti kada su u pitanju velike skulpture, a nalazi se pod vedrim nebom. Većina je verovatno mislila da nismo svesni kakvu vrednost imamo, svetsko blago. Verujte, tada se nisam  radovao najavljenim posetama, posebno grupama iz inostranstva, jer sam morao da im objašnjavam da smo mi jedna siromašna zemlja…  Srećom, na kraju krajeva, posle mnogo godina „bitaka“ stekli su se uslovi… Vojska se iselila iz kasarne, ali su desetak godina objekti kasarne propadali, a najviše je bio ugrožen manjež i bilo je pitanje trenutka kada će se krov srušiti i tada ne bi niko dao novac da na tom mestu bude Muzej Terra, odnosno da se taj objekat rekonstruiše.

DSCN7258Ulaz u Muzej Terra

Kako izgleda ova graditeljska baština iz doba Austrougarske sada, kao Muzej Terra?

Slobodan Kojić: Mora svako doći da vidi! Objekat je sam po sebi kulturna vrednost Evrope. Prvi put se pominje 1891. godine kada je služio za jahanje. Radi se o 1.800 kvadratnih metara izložbenog prostora i 300 kvadrata aneksa. Kako sam ostao bez daha kada sam ga video davnih godina, osećaj se ponavlja i danas kada kročim u Muzej Terra!

DSCN7279Muzej Terra

Muzej Terra po svojim artefaktima jedinstven je u svetu. Etrurci, pa Muzej Terra Kikinda. Skulpture u terakoti nastaju na Međunarodnom simpozijumu skulpture koji se održava od 1982. godine.

Slobodan Kojić: Pre svega da otklonim nesporazum. Kada se pomene glina kao materijal odmah se pomisli na keramiku. Takoreći da ne postoji zemlja koja nema keramički simpozijum, ali jedinstvenost našeg simpozijuma u Kikindi je da ovde nastaju skulpture u tehnici terakote malog i velikog formata, poenta je na velikim. Poenta je na terakoti! Poslednja ozbiljna produkcija velikih terakota na tlu Evrope se događala u vreme Etrurske kulture. S nestankom Etruraca na tlu Evrope više nemate ozbiljnu produkciju  velike terakote. Tek sa pojavom Simpozijuma Terra, terakota velikog formata pojavljuje se na velikoj umetničkoj sceni savremene umetnosti. 

DSCN7287Krovna konstrukcija 

O vrednosti građevine u kojoj se nalazi Muzej Terra u Kikindi. Paralele: Kikinda – manjež, Pariz – Ajfelova kula.

Slobodan Kojić: Čelična metalna konstrukcija koja drži ceo krov manježa, sada Muzeja Terra bila je u vreme  kada je nastala evropski građevinski poduhvat. Zbog čega?  Radi se o krovnom rasponu od 30 metara bez i jednog stuba. Konstrukcija je nastala u vreme kada i Ajfelova kula u Parizu, kada  metal ulazi na velika vrata u arhitekturu i graditeljstvo.

PROČITAJTE Iskrivene-muzejske-zbirkepark-skulptura-dzamonjaizlozba-sezdesete-u-hrvatskoj-mit-i-stvarnosthmuzej-savremene-umetnosti-vojvodine-izlozba-rozmari-trokel,

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *