Park skulptura Džamonja u Vrsaru (Hrvatska) kulturno je dobro pod zaštitom države. U parkovskom kompleksu od 30.000 kvadratnih metara nalaze se skulpture jednog od najuglednijih evropskih umetnika Dušana Džamonje čija dela su i u Kolekciji Pegi Gugenhajm, te u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Kozoportal na licu mesta.

DSCN1543

Park skulptura Džamonja

Na blago zatalasanom brežuljku s pogledom na more, na livadama besprekorno ošišane trave nalazi se oko 30 skulptura Dušana Džamonje (1928-2009) koji je ovde bio od 1970. godine, u kompleksu koji su činili njegova kuća, atelje i galerija. Monumentalne, apstraktne skulpture udobno su se ugnjezdile između neba i mora na travnatom tepihu  stvarajući nadrealnu simbiozu prirode i umetnosti.

DSCN1577Park skulptura Džamonja

Park skulptura Džamonja svedočanstvo je njegovog umetničkog opusa koji su visoko vrednovali i publika, i kritičari i, naravno, naručioci. Džamonja je razvio novi način upotrebe tradicionalnih materijala – bronzu, čelik, aluminijum i pomerio krutost metala u područje fluidnosti. Njegove monumentalne skulpture nisu zastrašujuće, već kao da pozivaju da ih prigrlite. Prema oceni likovne kritike, Džamonjino stvaralaštvo poput luka velikog mosta spaja vreme umetničke avangarde 50-tih godina 20. veka, s trećim milenijumom.

DSCN1559

Posle Venecijanskog bijenala 1960. Džamonja je privukao pažnju svetske kritike svojim skulturama  sačinjenim od eksera i lanaca zbog njihove neobične strukture, univerzalne forme, orijentalne egzotike i pre svega zbog autorske originalnosti. Njegovi radovi izloženi su u Kolekciji Pegi Gugenhajm, Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, u londonskoj Tejt galeriji, u muzejima moderne umetnosti u Parizu, Sao Paolu, Antverpenu…i, naravno, u Hrvatskoj.

Park skulpture Džamonja prostor je koji vas nedvosmisleno približava onome što se, ako uopšte postoji, može naslutiti kao – Univerzalni Sklad.

PROČITAJTE Ipancevo-igre-sa-spomenikom56-venecijansko-bijenale-all-the-worlds-futuresintervju-zvonko-makovic-vizuelna-kultura,

 

 

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *